`Fusie Deutsche, Dresdner Bank'

Deutsche Bank en Dresdner Bank willen fuseren tot de grootste bank ter wereld. Nog deze week zullen de raden van toezicht van beide banken hun toestemming aan de fusie geven.

Dit meldt het gerenommeerde Duitse zakenblad Manager Magazine in het nieuwste nummer. Een woordvoerder van Deutsche Bank in Frankfurt bevestigde vanmorgen dat Deutsche Bank en Dresdner met elkaar in gesprek zijn met het oog op intensieve samenwerking. ,,De besprekingen zijn in een vergevorderd stadium'', aldus woordvoerder Ronald Weichert. Over verdere details wilde de bank nog geen mededelingen doen. Als Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, fuseert met Dresdner Bank, de nummer drie, ontstaat een bank met een balanstotaal van 2.500 miljard mark. De nieuwe bank zal Deutsche Bank heten, heeft meer dan 10 miljoen klanten, meer dan 120.000 medewerkers en wereldwijd 3.800 filialen. Verwacht wordt dat de fusie zal leiden tot verdere vermindering van het personeelsbestand. De vakbond DAG voor het bankbedrijf liet weten dat door fusies in het Duitse bankwezen en bankieren via Internet de komende jaren 200.000 banen verloren zullen gaan. Of een van beide topmannen werkloos wordt als gevolg van de fusie is onzeker. Volgens Manager Magazine zullen de twee voormalige rivalen Rolf Breuer, topman van Deutsche Bank, en Bernhard Walter van Dresdner Bank, in een overgangsperiode voorlopig als duo de nieuwe bank leiden.

De ophanden zijnde fusie tussen de twee banken heeft alles te maken met de internationale fusiegolf in het bankwezen. Vooral Duitse banken staan onder grote druk om te fuseren opdat de efficiency verbetert. Beleggers zijn ontevreden over de beurswaarde van veel Duitse banken. Vooral het binnenlandse particuliere geldbedrijf is duur wegens de talrijke kantoren. Met het onderhoud van het binnenlandse netwerk, dat veel baliepersoneel vereist, zijn hoge kosten gemoeid die drukken op de resultaten van de grote banken.

BANKEN: pagina 13

    • Michèle de Waard