Flevo Ferries moet verder zonder hulp

De gemeente Amsterdam heeft haar steun aan het veerbedrijf Flevo Ferries opgezegd. De diensten die het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) aan Flevo Ferries levert, zijn met onmiddellijke ingang stopgezet.

Dit heeft wethouder G.ter Horst besloten, nadat gistermiddag de termijn was verstreken waarbinnen Flevo Ferries een afbetalingsvoorstel moest doen om openstaande schulden te betalen. Het bedrijf moet voor diensten van het GVB nog rond de vier miljoen gulden betalen, maar verkeert in financiële nood. Volgens een woordvoerder van de wethouder heeft de directie van Flevo Ferries gisteren niet gemeld dat een betalingsregeling op komst is.

Directeur T. Willemsen reageerde gisteravond verontwaardigd op het besluit van de gemeente, omdat hij die ochtend juist besprekingen had gevoerd met het transportbedrijf de Vier Gewesten uit Tilburg over het voortbestaan van Flevo Ferries. ,,Ze hebben de boel onnodig onder druk gezet'', zegt hij. ,,Wij hebben een partij gevonden die misschien oplossingen kan bieden. Dan begrijp ik niet dat ze de zaak blokkeren.''

De Vier Gewesten, een vervoerberdrijf dat landelijk opereert en een concessie heeft voor taxivervoer in Flevoland, voert nu een boekenonderzoek uit bij Flevo Ferries en wil op 14 maart een besluit nemen. Willemsen: ,,Dat kan een overname zijn, maar we kunnen ook partner worden. Alles ligt nog open.''

Wethouder Ter Horst gaat deze week gesprekken voeren met de gemeente-advocaat over de mogelijke aanvraag van het faillissement van Flevo Ferries. De gemeente heeft bij het krediet aan Flevo Ferries een zekerheid gesteld van twee boten die ongeveer drie miljoen gulden waard zijn.

Flevo Ferries, dat forensen tussen Amsterdam en Flevoland een alternatief moet bieden voor de auto, is door de provincie Flevoland, de gemeenten Amsterdam, Lelystad en Almere en het rijk met miljoenen gesubsidieerd.