Expansie BBVA met Telefónica

De Spaanse bank BBVA en het telecomconcern Telefónica heeft de Ierse Internetbank First-e overgenomen. Met de overname geven de bedrijven aan niet alleen ambiteuze Internetplannen te hebben voor de Spaanstalige markt, maar ook voor de Engelstalige.

BBVA, gevormd na de recente fusie tussen Banco Santander en Banco Central Hispano, en Telefónica betalen 291 miljoen euro voor First-e, dat pas drie maanden operationeel is. Het Ierse bedrijf wordt geïntegreerd met Uno-e, het vorige maand gelanceerde initiatief van BBVA en Telefónica. De eigenaars van de Ierse bank krijgen, naast de prijs in contanten, bijna een derde van de aandelen van UnoFirst. Behalve oprichter Enba (een Iers Internetbedrijf) zijn onder meer Intel, Morgan Stanley en de Britse verzekeraar CGU (moeder van Delta Lloyd) aandeelhouder van First-e. Voor volgend jaar staat een beursnotering van UnoFirst op de agenda.

De relatief jonge en kleine Internetbanken beschikken al over een hoge waarde. Uno-e, dat na de overname van First-e UnoFirst gaat heten, wordt samen met de Ierse bank momenteel geschat op een waarde van 2,36 miljard euro. De afgelopen weken hebben zich bij de Spaanse Internet-bank 19.000 potentiële klanten aangemeld, terwijl First-e 110.000 geregistreerde gebruikers telt. UnoFirst wil zoveel mogelijk financiële diensten via Internet gaan aanbieden. Volgens Uno-e zal de overname probleemloos verlopen, omdat beide banken (en hun expansieplannen) elkaar geografisch prima zouden aanvullen.

De overname van de Ieren is een van de eerste internationale initiatieven op dit vlak. Veel Europese banken zijn momenteel bezig met een eigen Internet-strategie, soms volledig in eigen huis (ABN Amro), soms via een dochter (ING en Freeler). Vorige week nog maakten Banca di Roma, partner van ABN Amro, bekend samen met Telecom Italia een Internetbank op te willen zetten.

De samenwerking tussen Telefónica en BBVA dateert van eind vorig jaar. Als onderdeel van de toen gesloten overeenkomst nam Telefónica een belang van drie procent in het aandelenkapitaal van BBVA. De bank op haar beurt verhoogde haar bestaande participatie in Telefónica van negen tot tien procent. Om de integratie van telecom en financiële dienstverlening verder gestalte te geven kreeg bestuursvoorzitter Juan Villalonga van Telefónica een bestuurspost bij BBVA, terwijl enkele bankbestuurders op hoge posities bij Telefónica terechtkwamen.