ETA pleegt opnieuw bomaanslag

Met nog enkele dagen te gaan voor de landelijke verkiezingen in Spanje heeft de Baskische afscheidingsbeweging ETA gisteravond opnieuw een aanslag gepleegd. In de Baskische stad San Sebastián werd een zware autobom tot ontploffing gebracht. Daarbij raakten acht personen gewond, onder wie twee agenten van de Guardia Civil.

Het is de derde aanslag van de ETA sinds deze terreurbeweging eind november haar ,,voorlopige wapenstilstand'' opzegde. In januari werd een officier vermoord; vorige maand werden een socialistische politicus en zijn lijfwacht het slachtoffer van een autobom.

De aanslag komt midden in de eindsprint voor de verkiezingen van komende zondag. Alle partijen, behalve Euskal Herritarrok (EH), de politieke arm van de ETA, hebben de nieuwe aanslag scherp veroordeeld. De niet-nationalistische partijen hebben daarbij andermaal druk uitgeoefend op de ,,gematigd'' Baskisch-nationalistische partij PNV om haar samenwerking met de politieke fractie van de ETA te verbreken. PNV-woordvoerder Iñaki Anasagasti riep de leiding van EH op om zich in te zetten voor het verdwijnen van de ETA, maar maakt duidelijk dat zijn partij het pact met de politieke arm van de radicale nationalisten niet verbreekt.