`Doorbraak' relatie tussen VS en Soedan

Een speciale gezant van president Clinton, die sinds zaterdag Soedan bezoekt, heeft zijn bezoek `een doorbraak' genoemd. Sinds de VS in 1998 kruisraketten afvuurden op een chemische fabriek in de hoofdstad Khartoum, vonden geen officiële contacten meer plaats tussen beide landen. ,,De belangrijkste vooruitgang is dat we een dialoog begonnen'', aldus gezant Harry Johnson.

Amerika zette begin jaren negentig Soedan op de lijst van terroristische landen en deed er alles aan het islamitisch fundamentalistische regime internationaal te isoleren. Johnson sprak de afgelopen dagen met de Soedanese ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie en met oppositiepartijen, en bezocht een kamp bij Khartoum voor ontheemden van de oorlog in het zuiden.

Johnson en zijn gastheren verborgen hun wederzijdse wantrouwen niet. De Soedanese regering nodigde hem uit de door Amerika vernietigde chemische fabriek bij Khartoum te bezoeken. Johnson weigerde. De Amerikaanse regering beschuldigde Soedan er destijds van in deze fabriek chemische wapens te produceren voor de Saoedi-Arabische militant en terrorist, Osama Bin Laden.

Johnson op zijn buurt kritiseerde Soedanese luchtaanvallen op burgerdoelen in het zuiden. Enkele dagen geleden was het kantoor van een christelijke hulporganisatie bij het zuidelijke gehucht Lui doelwit. Twee weken geleden werden veertien kinderen in de Nubabergen gedood toen regeringsvliegtuigen hun school bombardeerden.

De Soedanese president Beshir slaagde er de afgelopen maanden in zijn land uit het isolement te halen door verdragen aan te gaan met zijn voormalige vijanden Eritrea, Ethiopië en Oeganda. Ook Europese landen gaan weer contacten met Khartoum aan.

Het bezoek van Johnson zal in belangrijke mate bepalen of in de VS de tegenstanders van toenadering tot Soedan (onder wie minister Albright) de overhand krijgen of degenen die de banden willen aangaan, in de hoop invloed te krijgen op de Soedanese regering.