Decembermoorden

. Na de coup van 1980, waarbij een groep sergeants onder leiding van Desi Bouterse de macht had overgenomen, kregen de militairen in Suriname aanvankelijk het voordeel van de twijfel.

Maar in de jaren daarna ontstond onvrede en arbeidsonrust. De zaak escaleerde toen militairen in de nacht van 7 op 8 december 1982 zestien vooraanstaande tegenstanders van het bewind, onder wie vakbondsleiders, journalisten, wetenschappers en twee militairen, arresteerden. In de nacht van 8 op 9 december, werden ze vermoord. Eén van hen, vakbondsleider F. Derby, werd gespaard. Volgens de officiële lezing was er sprake van het neerslaan van een coup. Legerleider Bouterse ontkent zijn verantwoordelijkheid bij de decembermoorden niet. In 1984 zei hij al: ,,Het was zij of wij, in een tijd van nood handel je onmiddellijk.'' De Surinaamse autoriteiten onderzochten de moorden nooit officieel, ondanks aansporingen van onder andere de Verenigde Naties.