Debat over Twentestad uitgesteld

Minister Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil een debat met de Eerste Kamer over herindeling van Twente uitstellen tot 4april. Het wetsvoorstel stond tot dusver geagendeerd op 14 maart.

Aanleiding tot het verzoek om uitstel is de steeds omvangrijkere tegenstand tegen de plannen van Peper. Vorige week bleek dat ook de fractie van de PvdA tegen de vorming van Twentestad is, waarin Enschede, Hengelo en Borne op zouden moeten gaan. De PvdA werd tot voor kort als enige medestander van de minister gezien.

Volgens de oorspronkelijke plannen had Twentestad op 1 januari van dit jaar een feit moeten zijn. In september vorig jaar vroeg de Eerste Kamer echter al meer tijd, omdat de kwestie `te ingewikkeld' was. Vorig voorjaar ging de Tweede Kamer in meerderheid – PvdA en VVD – akkoord met de stedenfusie, die de vierde grootste stad van Nederland zou moeten opleveren met in totaal zo'n 250.000 inwoners. Enschede is steeds voorstander van de fusie geweest, Hengelo fervent tegen.

Peper heeft laten weten de komende weken nodig te hebben om een oplossing te vinden voor de nu ontstane impasse. Zijn woordvoerder zegt dat het uitstel niets van doen heeft met het Rotterdamse onderzoek naar de declaraties van Peper ten tijde van zijn burgemeesterschap. Eerder werd gespeculeerd dat een botsing met de Eerste Kamer over Twentestad een fraaie aftocht zou kunnen zijn voor Peper, ingeval de bevindingen over zijn declaratiegedrag vernietigend zouden zijn.

Een meerderheid van de Eerste Kamer kan zich wel vinden in dat deel van het wetsvoorstel dat de kleinere herindelingen in Twente regelt.