DE STEM VAN VERONICA

Luc van Rooij is sinds januari officieel de vaste en enige stem van Veronica. Maar eigenlijk was hij dat altijd al. ,,Ik heb vijf jaar geleden bij RTL5 gesolliciteerd toen ze daar een promo-inspreker nodig hadden. Maar daar ben ik het niet geworden omdat ze me te veel `Veronica' vonden. En ik werkte daar nog niet eens.''

Het Veronica geluid. Jeroen van Inkel en Adam Curry hebben het. Lex Harding. Een Wessel van Diepen. En ook Erik de Zwart. Een licht Amerikaans getint geluid met veel laag erin. Een beetje ingehouden alsof de spreker voortdurend net een klein beetje adem tekort komt. Je zou het hijgerig kunnen noemen. Of spannend. Maar altijd consequent. Luc van Rooij praat ook zo. Hij werd `de stem van Veronica' na de dood van `mister Veronica' Alfred Lagarde. Hij is van dezelfde school. ,,Bij Veronica geven we een promo kloten mee'', zegt hij.

Luc van Rooij (37) begon bij de radio. In zijn `publieke tijd' werkte hij voor de VARA en de AVRO, later voor Power FM en RTL Radio. Maar tegenwoordig is radio alleen nog maar hobby; hij heeft een dagtaak aan zijn stemmenwerk. Twee tot drie dagen per week is hij bezig met Veronica waarvoor hij het programma overzicht inspreekt, het computermagazine Game Force (,,Cindy Pielstroom doet de aankondigingen en ik leg de spelletjes uit'') en de dagelijkse realitysoap Geld voor je Leven. Verder doet hij commercials, bedrijfsfilms en sprak hij realityseries in voor RTL5. Maar hij was ook de stem van Big Brother. Met cryptische teksten als `wat is Sabine toch met Bart van plan' en `wat heeft Bianca stiekem in haar laadje verborgen'.

,,Ik heb nu een echt lekkere baan'', vindt Van Rooij. ,,Het ene moment doe ik een commercial, de volgende dag het bedrijfsjournaal van Nationale Nederlanden. Ik ontmoet ontzettend veel mensen op verschillende plekken.'' Natuurlijk zou hij ook best wat meer de diepte in willen, bijvoorbeeld met het lezen van nieuws of actualiteiten. Maar wat het ook wordt, ,,nooit meer met mijn kop op tv''. ,,Die kans heb ik bij de VARA gehad. Ik was al door de selectie voor omroepers. Maar uiteindelijk zag ik mezelf toch niet met een stropdas op de tv. Daarna zou ik bij TV10 een muziekprogramma gaan doen met Tom Blomberg en Frits Spits: ook niet doorgegaan. Ik denk niet dat de kijker daar zoveel aan gemist heeft. Ik weet niet of je mijn uiterlijk nou zo nodig op de tv moet zetten.''

(Tekst Japke-D. Bouma; foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen)