Bush en Gore aan kop op `Super Tuesday'

In Amerika openen vandaag in zestien staten de stembussen voor Super Tuesday. Deze voorrondes kunnen de doorslag geven bij de aanwijzing van de Democratische en de Republikeinse presidentskandidaat. De twee favorieten, vice-president Al Gore en gouverneur George W. Bush van Texas, gedroegen zich gisteren alsof de nominatie hun niet kan ontgaan.

Bill Bradley en John McCain moeten ten minste in een paar staten winnen om hun campagnes te kunnen voortzetten. Bradley zei dat hij vandaag minimaal in twee staten moet winnen. Medewerkers van McCain erkennen dat hij zeker moet winnen in de staten van New England en in New York.

Opiniepeilingen geven aan dat Gore in alle vijftien staten waar Democratische voorrondes zijn, afstevent op een overwinning op Bradley. In de belangrijke staten Californië, New York en Ohio zou Gore een ruime voorsprong hebben, in andere staten is het verschil minder groot. Al dagen moet Bradley geruchten tegenspreken dat hij de strijd staakt.

Bush en McCain voerden gisteren campagne in Californië, de grootste deelstaat. Bush deed zijn best om niet alleen conservatieve kiezers, maar ook middengroepen aan te spreken. Hij zwakte een eerdere weigering om de officiële groep van homo's binnen de Republikeinse partij te ontmoeten wat af. ,,Ik zou het in overweging nemen''', zei hij nu. Op het Simon Wiesenthal Center zei hij: ,,Ik geloof dat ons land door God is uitgekozen om voor de wereld een model te zijn van rechtvaardigheid, tolerantie en diversiteit zonder verdeeldheid.'' In Californië sprak hij, in het Spaans, met hispanics. Een minder moment beleefde Bush toen een Canadese reporter meldde dat de Canadese premier `Jean Poutine' hem had aanbevolen. Poutine is de naam van een populaire snack in Quebec. ,,Ik stel zijn sterke aanbeveling op prijs'', antwoordde Bush. ,,Hij weet dat ik een voorstander van vrije handel ben.''

McCain geeft de strijd nog niet op. Opnieuw viel hij Bush fel aan en veroordeelde hij reclamespotjes die betaald worden door twee vermogende vrienden van Bush. De spotjes, waar Bush beweert niets mee te maken te hebben, schilderen McCain af als een vijand van het milieu. Woedend is McCain ook over een spotje waarin hij wordt afgeschilderd als tegenstander van borstkanker-onderzoek.

De Republikeinse kandidaten staan vandaag in dertien staten tegenover elkaar. In de belangrijkste staat, Californië, krijgt de winnaar alle 162 gedelegeerden. Bush zou hier een ruime voorsprong hebben. In de staat New York zouden de kansen van McCain groter zijn.

In Californië kunnen de kiezers zich vandaag bij referendum ook uitspreken over burgerinitiatieven. Zo zijn er voorstellen om jonge misdadigers meer als volwassenen te berechten en om het homo-huwelijk onmogelijk te maken.

MACCAIN pagina 4