Bolkestein: alcohol in Zweden moet vrij

Zweden mag na 1 juli niet doorgaan met de beperkte invoer van alcohol, zo heeft de Europese Commissie gisteren laten weten. De Zweedse staat had gevraagd om behoud van het alcoholmonopolie, in afgezwakte vorm, gedurende nog een periode van vijf jaar.

Eurocommissaris Frits Bolkestein (fiscale zaken en interne markt) zei gisteren tijdens een werkbezoek aan Stockholm dat het creëren van een geharmoniseerde interne markt tot zijn taken behoort en dat daarin geen ruimte is voor het Zweedse staatsmonopolie. Bolkestein wil Zweden dezelfde behandeling geven als elke andere lidstaat van de Europese Unie.

De Eurocommissaris zei begrip te hebben voor de Zweedse zorg over de volksgezondheid, maar zag hierin geen reden het monopolie te verlengen. Zweden houdt vol dat het recht heeft op een eigen beleid als het om alcohol gaat en riskeert een rechtszaak als het geen gehoor geeft aan Brussel.

Zweden probeert al tientallen jaren door middel van importbeperkingen en hoge prijzen alcoholmisbruik te voorkomen. Het misbruik in Zweden was vroeger groot. Recent heeft de staat de regels al iets afgezwakt. Het totale verbod op verkoop van alcohol in de weekenden is opgeheven. Sommige staatswinkels voor alcohol zijn nu ook op zaterdag open. De Zweedse overheid verwacht dat hogere alcoholimport zal leiden tot 1000 extra `alcoholdoden' per jaar, meer verkeersongelukken en meer geweld binnen gezinnen. Daarnaast zou de Zweedse staat zijn belastinginkomsten fors zien dalen.