Altavista biedt laag Internettarief

Het Amerikaanse Internetbedrijf Altavista zal in het Verenigd Koninkrijk zijn abonnees tegen een vast bedrag onbeperkt toegang bieden tot Internet. De abonnee hoeft dan geen telefoontikken meer te betalen. E-commerce en advertenties moeten de gederfde inkomsten voor Altavista compenseren.

Dat heeft Altavista gisteren bekendgemaakt. De concurrentie, Freeserve voorop, meent dat deze nieuwe strategie Altavista handen met geld zal kosten. Beleggers schijnen er anders over te denken: de koers van Freeserve daalde gisteren in Londen met bijna 5 procent.

Altavista wil de nieuwe regeling over drie maanden invoeren. De abonnee betaalt dan voortaan het vaste bedrag van 10 pond (36 gulden) per jaar plus een eenmalige entree van 36 pond (130 gulden). Hij kan dan via een speciaal nummer verder kosteloos op Internet surfen. Nu betalen abonnees gemiddeld 126 pond (454 gulden) per jaar aan Internet. Volgens Altavista levert dit zijn abonnees een besparing op van in totaal 700 miljoen pond (2,6 miljard gulden). Om te voorkomen dat het storm loopt, zei Altavista de nieuwe regeling te zullen beperken tot 500.000 van zijn abonnees in de eerste zes maanden.

Freeserve, de grootste aanbieder van toegang tot Internet in het Verenigd Koninkrijk, geeft zijn abonnees al een korting op de telefoontikken en brengt geen vast maandelijks bedrag in rekening. Freeserve zei gisteren zich te beraden op een antwoord.

Kabelmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk geven al tegen een vast bedrag onbeperkt toegang tot Internet. Telewest bijvoorbeeld voor 10 pond (36 gulden) per maand (exclusief aanlegkosten). Kabelmaatschappij NTL zou het vaste bedrag zelfs willen schrappen, mits zijn abonnee voor ten minste 10 pond per maand op Internet surft. Die voorwaarde hanteert Telewest ook. Ook in Duitsland overwegen Internetbedrijven met vaste tarieven te gaan werken. T-Online bijvoorbeeld,, de grootste Internetaanbieder in Duitsland en dochter van Deutsche Telekom, overweegt zijn abonnees een vast bedrag van zo'n 100 D-mark per maand te vragen waarvoor onbeperkt op Internet kan worden gesurfd.