Afwisselend huishouden

Veel mensen hebben een hekel aan huishoudelijk werk. Markt genoeg dus voor `Plus-hulpen' die vanaf heden in Hengelo worden opgeleid. Ze schrobben niet alleen, maar maken ook uw kattenbak schoon.

Eentonig is het af en toe wel, vindt Sanny Gerrits, `witte werkster' uit Den Haag. Al twee jaar lang maakt ze 27,5 uur per week gesubsidieerd huizen schoon. ,,Vier klantjes, sommigen twee keer per week', zegt ze. ,,Het is schrobben, boenen en strijken.'

Kinderopvang, honden uitlaten, kleine zorgtaken, het zou een welkome afwisseling zijn van het schoonmaakwerk. In Hengelo kan dat vanaf vandaag. Vanmorgen schoven 14 cursisten voor het eerst de schoolbanken in, om zich op te laten leiden tot Plus-hulp. Een witte werkster plus, zeg maar, eentje die je kinderen uit school haalt, de goudvissen eten geeft, de kattenbak verschoont, je kleren verstelt en voor je kookt.

Het Plus-hulpproject wordt, net als de witte werksters, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Particulieren die gebruik maken van een hulp, betalen 17,50 per uur, het `zwarte tarief'. De werkgever betaalt de Plus-hulpen eenzelfde bedrag, maar krijgt van SZW subsidie om toch de werkgeverspremies te kunnen afdragen.

Het idee van de Plus-hulp komt voort uit de Commissie Dagindeling. Deze commissie stelde vorig jaar een aantal `pilot-projecten' op die de combinatie tussen werken en zorgen zouden kunnen vergemakkelijken. Hengelo gaat nu twee jaar lang proberen de Plus-hulp `in de markt te zetten'.

Een van de cursisten in Hengelo is Ine Vieregge, 46 jaar en al 21 jaar werkloos. ,,Ik heb er echt zin in', zegt ze. ,,Eindelijk weer een echte baan, een eigen inkomen.' Ine wil een volledige werkweek gaan draaien, ,,zes, zeven uur per dag lijkt me wel wat'. En uiteindelijk doorstromen van de Plus-hulpfunctie naar een echte, ongesubsidieerde baan in de thuiszorg.

Het schrijnende personeelstekort in de thuiszorg kan een flinke stimulans krijgen van de Plus-hulpen. ,,De cursisten krijgen na acht weken school en acht weken stage een officieel deeldiploma waarmee ze ook in de thuiszorg aan de slag kunnen', zegt docente Gerrie Hartgerink van het Plus-hulpproject in Hengelo.

Dat er een markt is voor witte werksters en Plus-hulpen leidt geen twijfel. Boenen, strijken, stofzuigen, koken, geen tweeverdiener wil het nog zelf doen. Ruim een kwart van de bevolking heeft namelijk schoon genoeg van huishuidelijke karweitjes, zo blijkt uit een onderzoek dat Amsterdam RAI heeft laten uitvoeren voor de Huishoudbeurs 2000. Toch kwamen de witte werksters niet van de grond, Nederland telt er slechts 900. Er is te weinig animo voor het eentonige werk, en daarbij, je kunt het ook gewoon zwart blijven doen.

Projectleider D. Kroes uit Hengelo is niet bang dat de Plus-hulpen eenzelfde lot zullen ondergaan. ,,Het project speelt in op de toenemende vraag naar extra ondersteuning in de huishouding', zegt hij. ,,Bovendien biedt het werkzoekenden meer afwisseling en verantwoordelijkheid dan een baan als witte werkster'.