Wouters ziet na 0-0 lichtpunten bij Ajax

Ajax zag gisteren als gevolg van een gelijkspel bij FC Twente (0-0) de landstitel weer verder uit het zicht verdwijnen. Jan Wouters was paradoxaal genoeg een tevreden man. Uitermate tevreden zelfs. Voor het eerst sinds lange tijd bespeurde de jonge trainer enige lijn in het spel van Ajax. Om het in zijn terminologie te formuleren: de bal ging wat vaker van A naar B. ,,Wij hebben hier genoeg mogelijkheden gehad om te winnen'', aldus Wouters. ,,We zijn weer een stapje verder.''

Een positievere benadering was bijna niet mogelijk. Wouters grijpt elk lichtpuntje aan in de hoop dat het einde van de donkere tunnel nadert. Slechts Dani kreeg er in zijn analyse van langs. De Portugese dribbelaar had zijn taak achter de spitsen niet goed uitgevoerd. Er waren echter nog genoeg andere tekortkomingen.

In tegenstelling tot de rest van dit seizoen oogde de Ajax-defensie in deze wedstrijd niet als een schiettent. Dat was vooral te danken aan het goede spel van de jarige Frank Verlaat (32). Met nog drie verdedigers op lijn en Van Halst kort voor de verdediging hielden de bezoekers veel spelers achterin, hetgeen ten koste ging van een snelle opbouw. Als de bal eenmaal voorin kwam, zag het aanvalsspel van Ajax er wél weer herkenbaar uit.

De vleugels waren met Jesper Gr⊘nkjaer en de teruggekeerde Tijani Babangida goed bezet. Wouters heeft het experiment met twee spitsen kennelijk beëindigd en de huisstijl met drie aanvallers weer in ere hersteld. Dat doet vooral Gr⊘nkjaer goed. Op zijn vertrouwde plek op de linkervleugel was de Deen bij vlagen ongrijpbaar. Twente-trainer Rutten kon niet beschikken over zijn vaste rechtsback Dennis Hulshoff en zag dat drie vervangers zich afwisselend stuk beten op Gr⊘nkjaer.

Dat Ajax geen treffers produceerde was vooral te wijten aan het wederom trieste optreden van Nikos Machlas. Verschillende keren stond de Griek in een meer dan kansrijke positie. Eenmaal schopte hij de bal zelfs van de doellijn na een flitsende actie van Gr⊘nkjaer. Machlas had in Grujic een sterke tegenstander. Als hij zich eens had losgerukt van zijn bewaker en de bal voor zijn voeten kreeg, wist hij zich geen raad meer.

Kennelijk om het psychische leed niet te vergroten, liet Wouters zijn zorgenkind in het veld staan. Niet Babangida, maar Ajax' duurste aankoop was evenwel twintig minuten voor tijd rijp om vervangen te worden door Wamberto. Het is de vraag hoeveel krediet Machlas nog krijgt als Shota Arveladze weer kan spelen. Babangida stond overigens voor het eerst dit seizoen in het basisteam. De Nigeriaan kreeg de voorkeur boven Wamberto omdat Wouters met hem beter kan communiceren dan met de Braziliaan, die nog steeds voornamelijk Portugees spreekt.

Het was de middag van de falende centrumspitsen. Ook Jan Vennegoor of Hesselink miste bij Twente scherpte. Hoewel hij minder kansen kreeg dan Machlas en veel geïsoleerder speelde. Verlaat gaf hem bovendien heel weinig ruimte. Vennegoor of Hesselink staat in de computer bij PSV als mogelijke opvolger van Van Nistelrooij, maar de talentvolle spits verlengde onlangs zijn contract met Twente tot 2004. Een clausule die bepaalt dat hij voor een gelimiteerd bedrag mag vertrekken als er zich voor die tijd een topclub meldt, liet hij niet in de nieuwe verbintenis opnemen.

Vennegoor of Hesselink: ,,Ik hoef voorlopig ook niet weg. Ik wil graag in Enschede blijven voetballen. De trainer heeft ook gezegd dat het beter is voor mijn ontwikkeling als ik bij Twente blijf voetballen. Ik wil niet het risico lopen dat ik bij een topclub op de bank kom te zitten.''

Tegen zijn oude ploeg speelde Jan van Halst misschien wel zijn beste wedstrijd in het shirt van Ajax. Hoewel dat geen garantie geeft voor de toekomst, want eerder dit seizoen wisselde hij goede optredens af met hele slechte. Opbouwend leek Van Halst gisteren van grotere waarde dan de afgelopen maanden. Wouters: ,,Ik heb altijd al gezegd dat een speler die van een andere club komt, moet wennen aan het tempo bij Ajax. Dat heb ik zelf ook ondervonden.'' Van Halst vindt bovendien dat zijn medespelers nu beter op hem anticiperen. ,,Het lag niet alleen aan mij. Ik kon de bal niet kwijt. Mijn ploeggenoten stellen zich nu beter op. Ik heb ook tijd nodig gehad om mijn nieuwe collega's buiten het veld te leren kennen. Ik ben een echte teamspeler die daar gevoelig voor is.''

Ajax heeft met zes verliespunten meer dan PSV de hoop op de titel grotendeels opgegeven. In de laatste minuut van de blessuretijd hield doelman Fred Grim de bal onnodig lang bij zich. Dat gaf aan dat Ajax al lang blij was met een gelijkspel in Enschede. Van Halst: ,,Ik zie ons inderdaad geen kampioen meer worden. Maar een tweede plaats zou al heel goed zijn voor dit nieuwe elftal.''