Vuurgevecht grens Servië en Kosovo

In het Albanese dorpje Dobrosin, dat binnen de vijf kilometer brede `veiligheidszone' in Servië ligt, zijn zaterdagnacht zware vuurgevechten uitgebroken. Een groep van 170 Albanese vluchtelingen is naar Kosovo gevlucht. Waarnemers van de vredesmacht KFOR zagen enkele auto's met gewapende Albanezen in uniform 's avonds naar het dorpje rijden, maar konden niet bevestigen dat ze daar in gevecht raakten met Servische politietroepen, zoals de vluchtelingen zeggen. Er wonen naar schatting 75.000 Albanezen binnen Servië, het merendeel in het grensgebied met Kosovo.

Een groepering van voormalige UÇK-strijders, UCPMB (Bevrijdingsleger voor Presevo, Medveja en Bujanovaca), heeft gezegd de grensstrook bij Kosovo ,,te verdedigen tegen Servische agressie''. Volgens een woordvoerder van KFOR vertellen ze de bewoners ten onrechte dat ze op steun kunnen rekenen van de NAVO. Volgens eerdere afspraken mag het Joegoslavische leger binnen de veiligheidszone niet actief zijn. (AP)