Verkoopsucces Playstation

In drie dagen tijd heeft Sony 980.000 stuks verkocht van de nieuwe spelcomputer Playstation 2. Dit heeft de Japanse elektronicareus vandaag bekendgemaakt.

De hype rond het apparaat heeft ook zijn eerste slachtoffers geëist. In een Tokiose voorstad was een jongen van 15 jaar op weg naar huis met z'n nieuwe aankoop, toen twee jongens op een bromfiets het ding uit z'n handen snaaiden. In de stad Nagasaki had een meisje van twaalf meer geluk. Toen ze met de spelcomputer uit een winkel kwam, beroofde een jonge man haar waarop ze begon te schreeuwen. Een omstander kon het apparaat uit de handen van de overvaller graaien en gaf het haar terug.

De Playstation 2 ging zaterdag in Japan in de verkoop. Duizenden jongeren stonden vanaf vrijdagavond al voor elektronicawinkels in de rij en brachten de koude nacht door met dekens en winterjassen. Sony verkoopt het apparaat via de gewone detailhandel en on-line. De totale voorraad van 600.000 apparaten voor de detailhandel was dit weekeinde direct uitverkocht. Daarnaast heeft Sony 380.000 apparaten on-line verkocht waarvan het een deel nog moet leveren. Sony zegt nu al een productieachterstand van tien dagen te hebben. Van tien nieuwe software-titels die tevens zaterdag in de verkoop gingen zijn 1,3 miljoen exemplaren verkocht.

De nieuwe spelcomputer biedt meer dan alleen snellere en ingewikkelder spelletjes. Het apparaat is aan te sluiten op Internet, harde schijf en toetsenbord en moet een concurrent worden van de gewone computer. Sony wil meer producten verkopen via Internet. Naast computerspelletjes zijn dat bijvoorbeeld muziek, film en verzekeringen.

De verkoopcijfers van Playstation 2 liggen deze eerste drie dagen tien keer hoger dan bij de eerste versie, waarmee Sony ruim de helft van de markt voor spelcomputers veroverde. Het concern verkocht er inmiddels 70 miljoen van. In de herfst komt de Playstation 2 ook in Europa en de Verenigde Staten op de markt.