Te koop

Van harte

Vel met tien verschillende felicitatie-postzegels van 80 cent. Te koop op postkantoor, bij wenskaartwinkels en de PTT-verzamelservice.

Postzegels worden de laatste jaren ook gebruikt om een boodschap over te brengen. Eerder kon de ontvanger van een valentijnszegel een hartje wegkrassen om een boodschap te lezen, nu heeft PTT een vel felicitatiezegels uitgebracht waarop de boodschap direct te zien is. Tien verschillende handen sieren het vel, elk met een andere boodschap. Enkele teksten: `geluk', `proficiat met je diploma' en `gefeliciteerd'. Vijf handen dragen een boodschap in de palm van de hand, de andere vijf aan de buitenkant van de hand. De zegels zijn ontworpen door vormgever Erik Kessels.

Secretaris van de filatelistenvereniging Sittard, O. Bolech, vindt het een mooie zegel. ,,Ik was verrast door de eenvoud maar ook door de doeltreffendheid. Het is in ieder geval leuker dan de vorige felicitatiezegel met die taartjes.'' Maar verzamelwaarde dicht de filatelist de nieuwe zegels niet toe. ,,De oplage is te groot. Nederlandse zegels van de laatste tien jaar raak je aan de straatstenen niet kwijt.''

MP3-telefoon

Samsung SGH-M100. Combinatie van mobiele telefoon, dictafoon en MP-3 speler. Deze zomer leverbaar, prijs nog onbekend. Informatie: Samsung Nederland, (070) 307 29 10.

De mobiele telefoon is de mobiele telefoon niet meer. Steeds meer functies maken de GSM tot een soort mobiel kantoor en entertainmentcentrum. Op een enkele GSM kan tegenwoordig al televisie worden gekeken. Veel belangrijker wordt de komst van de WAP-telefoons: GSM's met toegang tot een soort mini-Internet. Samsung brengt deze zomer weer een nieuwe variant: de combinatie telefoon, dictafoon en MP3-speler.

Met de MP3 speler kunnen, kort samengevat, MP3-muziekbestanden worden beluisterd die uit de computer worden geladen. Deze zijn op Internet ruimschoots te vinden. Losse MP-3 spelers zijn al geruime tijd op de markt te verkrijgen.

De Samsung-versie combineert een dual-band telefoon met een MP3-speler met een opslagcapacitieit van 32 MB. Dit betekent dat er ongeveer 25 minuten naar muziek geluisterd kan worden. Het apparaat weegt 97 gram en wordt geleverd met een hoofdtelefoon en afstandbediening. Zodra er een gesprek binnenkomt wordt de MP3-functie beëindigd, maar de telefoon is ook in zijn geheel uit te schakelen.

De website waar de speler te zien is (www.y3pp.com) maakt er flink werk van om op de juridische kant van het dowloaden van muziek te wijzen. Wie auteursrechten niet respecteert, kan een gevangenisstraf van zeker zes maanden tegemoet zien. Het resultaat van het intikken van de term `MP3' bij elke willekeurige zoekmachine leert echter dat dergelijke waarschuwingen nauwelijks serieus worden genomen.

Linkmes

Victorinox Golftool. Zakmesje voor golfers. Prijs ƒ79,95. Verkoopinfo: Homeij Oisterwijk. Tel: (013) 523 83 81.

Het zakmes heeft zijn nut in de loop der jaren wel bewezen. Victorinox, fabrikant van de `Original Swiss Army Knives', bedacht een nieuwe toepassing voor het succesvolle atribuut: de golftool.

De golftool huisvest tien verschillende functies. De belangrijkste voor de golfer zijn de reparatietool om de impact van de slag op de baan te herstellen, een markeerfiche om de plaatsing van de bal aan te geven en een priem om de tee in harde ondergrond te plaatsen. Verdere functies zijn een flesopener, nagelvijl, lemmet, pincet, tandenstoker en een schaar.

Een kleine rondgang langs golfers leert dat het product vooral tot de categorie `hebbedingen' behoort. Leuk maar niet noodzakelijk. Nieuw is de golftool ook niet. ,,Dergelijke tools bestaan al veel langer maar dan van andere merken. En een tee kan je ook gewoon met je handen in de grond drukken. Een flessenopener is helemaal overbodig want volgens de etiquette wordt er niet gedronken op de golfbaan'', aldus Remko Prins van het gelijknamig golfadviesbureau in Bilthoven.