Russin Timina wint Nederlandse tafeltennistitel

Acht jaar geleden werd tafeltennisster Elena Timina voor het eerst kampioen van haar land, dat toen nog het Gemenebest voor Onafhankelijke Staten (GOS) heette. Gisteren veroverde de Russische verdedigster in grootse stijl de Nederlandse titel door in de finale in drie games (21-17, 21-13 en 22-20) af te rekenen met de Chinese penhouder Li Jiao. Zo kwam het kampioenschap bij de vrouwen toch nog in Nederlandse handen terecht. Lachend vertelde de 30-jarige Russin dat ze over een Russisch en een Nederlands paspoort beschikt.

Voor haar verrassende machtsgreep op het door buitenlandse deelneemsters gedomineerde NK was Timina veel dank verschuldigd aan haar ploeggenote Emily Noor. In eendrachtige samenwerking voorkwam het duo dat ook in Nederland alle prijzen naar China gingen. Hoewel Noor haar internationale carrière twee jaar geleden beëindigde en ze inmiddels een sportzaak beheert, speelde ze zaterdag als in haar beste dagen. Eerst overleefde de ongetrainde Noor twee matchpoints tegen de Chinese Yuang Tang, waarna ze in het duel met de Chinese titelverdedigster Dong Li na een acute aanval van kramp niet van opgeven wilde weten.

Op 18-18 in de vijfde game viel Noor gillend van de pijn op de grond. De aanvalster dacht aanvankelijk door een zweepslag te zijn geveld, maar na een reglementaire blessurebehandeling van tien minuten strompelde ze weer achter de tafel. Tot verbijstering van Li voltooide Noor haar stunt met drie raken klappen, waarna ze huilend op haar stoel zakte. Op haar 29ste verjaardag was de geblesseerde Noor gisteren in de halve finales echter geen partij voor haar clubgenote Timina, die vervolgens opvallend weinig problemen kende met Li Jiao.

De klassieke penhouder van DOV had de Nederlandse Russin in de nationale competitie nog verslagen en ook op de NK had Jiao nauwelijks oppositie gekend. In de halve eindstrijd zette de 27-jarige Chinese Melisa Muller, de kopvrouw van het Nederlandse team, in drie games opzij. Maar aanval en verdediging waren bij de 30-jarige Timina in de finale perfect in balans. Jiao wist zich ook bij een 20-18 voorsprong in de derde game geen raad met de tactiek van de Russische. ,,Als ik deze vorm had getoond tijdens het kwalificatie-toernooi in Rotterdam, zou ik me beslist voor de Spelen hebben geplaatst'', mijmerde Timina.

Op grond van de internationale regelgeving zou zij pas over vijf jaar voor de Nederlandse ploeg kunnen uitkomen. ,,Maar ik hoop als trainer van de jeugd iets te kunnen betekenen voor het Nederlandse tafeltennis'', zei Timina. ,,Ik wacht eigenlijk op een signaal van de bond, want ik zou met mijn ervaring kunnen helpen nieuw talent te ontwikkelen.''

Gerdie Keen vierde haar afscheid van de tafeltennissport door met broer Trinko nog één keer in het mixed-dubbelspel uit te komen. De familie Keen sneuvelde in de halve finales. Gisteren werd Gerdie door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) benoemd tot lid van verdienste. Trinko Keen prolongeerde zijn nationale titel door in vier games (21-13, 21-16, 17-21 en 21-14) zijn dubbelspel partner Danny Heister te verslaan.

Heister-Keenpagina 19