Rühe niet kandidaat voorzitter van CDU

Volker Rühe, CDU-partijleider in Sleeswijk-Holstein, ziet af van de kandidatuur voor het voorzitterschap van zijn partij. Rühe, oud-minister van Defensie onder Helmut Kohl, heeft er gisteren voor gepleit dat een minister-president van een van de andere deelstaten het voorzitterschap van Wolfgang Schäuble overneemt. Daarmee keert Rühe zich indirect tegen de benoeming van de huidige partijsecretaris, Angela Merkel.

Hoewel Rühe binnen de partij wordt gezien als degene die het verlies van de CDU in Sleeswijk-Holstein, ondanks het financiële schandaal, binnen de perken wist te houden, is zijn macht de macht toch aangetast. Zo verliep zijn verkiezing vorige week tot fractieleider in de noordelijke deelstaat minder gemakkelijk dan verwacht.

Rühe's pleidooi voor een minister-president als partijvoorzitter wordt uitgelegd als steun aan Kurt Biedenkopf, de minister-president van Saksen. Hij heeft diens naam niet openlijk genoemd. Maar Rühe had vorige week vrijdag een bijeenkomst met Friedrich Merz, de nieuwe fractievoorzitter, met Biedenkopf zelf en met Edmund Stoiber, de leider van de Beierse zusterpartij CSU.

Vooral Stoiber voelt niets voor een partijvoorzitterschap van Angela Merkel, die in zijn ogen te progressief is. Bovendien acht Stoiber zijn eigen kansen voor een toekomstig kanselierschap veel groter met de 70-jarige Biedenkopf als voorzitter van de CDU.

Merkel weet zich gesteund door een groot deel van de partijbasis. Op regionale bijeenkomsten heeft ze de laatste weken veel bijval gekregen. Volgens Rühe heeft ze deze ,,emotionele betuigingen van aanhankelijkheid verdiend''. In het weekblad Focus stelt hij echter dat ,,gevoelens slechts een deel van het proces kunnen zijn. Het proces voor de kandidatuur kan niet alleen emotioneel van onderaf gevoed worden, maar moet ook rationeel van bovenaf worden gevoerd.''

Rühe zegt bovendien dat het goed zou zijn voor de CDU als na de keuze voor de jonge fractievoorzitter Merz de partijvoorzitter een man van de oude garde zou zijn. (AP, Reuters)