Roeiers vinden elkaar weer

Jos Klinge en Stephan van Dongen hebben zaterdag in barre weersomstandigheden de eerste roeiwedstrijd van het seizoen, de Winterwedstrijden op de Schie in Delft, gewonnen. De twee-zonder-stuurman van Willem III hoopt zich op de valreep nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Klinge en Van Dongen roeiden vroeger lange tijd samen – onder meer in de vier-met-stuurman tijdens de WK voor junioren in `94 – en vonden elkaar onlangs weer. ,,We liepen tijdens het trainingskamp in Sevilla beiden wat verloren rond en zijn toen gaan praten'', vertelt Klinge. ,,Daarna stapten we in en het voer meteen vertrouwd weg.'' Klinge was juist zijn bootgenoot Erwin Heringa aan de Holland Acht kwijtgeraakt. Van Dongen had net geen plaats in die acht weten te bemachtigen.

In 1998 kwam een einde aan jullie samenwerking omdat Van Dongen het in de acht wilde proberen. Was je niet boos?

Klinge: ,,Zoals het toen ging, vond ik niet leuk. Het heeft me best wel zeer gedaan. Nee, we hebben geen ruzie gemaakt. Stephan is buiten het roeien een goede vriend van me. Maar ik heb toen wel een weekje met een rot gevoel rondgelopen. Ik kon hem ook wel begrijpen. Ik denk dat iedereen de ambitie heeft om in de acht te komen. Die boot krijgt toch de meeste aandacht. Stephan zat er vorig jaar bij, ik roeide zelf in de vier-zonder-stuurman. Bij de WK haalden we toen de olympische nominatie niet. De andere drie zitten nu bij de acht.''

Waarom zit jij zelf niet in de acht?

,,Simpel, omdat ik te kort kom aan de ergometer. Er wordt voor de acht duidelijk gekozen voor kracht. En ik ben nu eenmaal geen krachtpatser.''

Hoe moeilijk is het om de Olympische Spelen te halen?

,,Het zal heel lastig worden. Dat weten we heel goed. Het is niet onmogelijk, maar we mogen geen steekje laten vallen. We krijgen nu een serie wedstrijden, uiteindelijk moeten we op een race in Luzern terechtkomen met andere niet-gekwalificeerde tweetjes. Daar moeten we dan eerste of tweede zien te worden.''