RIMBOE-CUISINE

In Australië wonen zoveel verschillende nationaliteiten dat het geen wonder is dat juist daar aan fusion-cooking wordt gedaan. Ook in Nederland is mengelmoes-koken een trend. In Denekamp kun je in restaurant Didgeridoo kangoeroe, struisvogel en krokodil eten. Je krijgt er, zegt de kok `gewone Hollandse groente' bij, zoals champignons, gemengde sla of spinazie. Aan de eetcultuur van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de aboriginals, leek door een jachtverbod op beschermde dieren een eind te zijn gekomen. Maar na uitspraak van de rechtbank is het vangen van slangen, hagedissen en schildpadden weer toegestaan. De aboriginals hebben het eeuwenoude recht op rimboe-eten terugveroverd en jagen weer met speren op krokodillen, die ze vervolgens geheel volgens de traditie opensnijden om te kijken of er niet toevallig een stukje mens inzit. Rijke aboriginals hebben het fusion-jagen ontdekt en trekken er met speedboot en boemerang opuit. In Sydney serveert Raymond Kersh in zijn restaurant `Edna's table' (204 Clarence Street) `bushfood', kangoeroe, krodokil en struisvogel waaraan hij de halve Europese keuken toevoegt. Dit is zijn recept voor kangoeroefilet met rode risotto. In plaats van kangoeroevlees kan ook biefstuk van de haas worden gebruikt. Verwijder de taaie stelen van de paddestoelen. Snijd de geschilde bieten in plakken. Verwarm de kippenbouillon met het bietensap (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels). Fruit in 1 eetlepel boter het uitje en de knoflook. Voeg de rijst en paddestoelen toe. Bak de rijst enkele minuten en blijf roeren. Voeg de azijn toe en beetje bij beetje de warme (rode) bouillon. Kook de risotto, onder voortdurend roeren, in ongeveer 18 minuten gaar. Bak of gril na circa 10 minuten de kangoeroefilet, die met zout en peper is bestrooid, als biefstuk, aan beide kanten ongeveer 2 minuten. Laat het vlees even rusten. Roer 2 eetlepels boter, de crème fraîche en de bietplakjes door de beetgare risotto. Snijd het vlees in plakjes en leg het op de risotto.