Protest personeel van ambulances

Zo'n 150 personeelsleden van particuliere ambulancediensten voerden vanmorgen in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catherijne actie voor een betere CAO. Voor het zalencentrum waar vanmorgen de onderhandelingen tussen FNV Bondgenoten, CNV en de werkgevers weer begonnen, overhandigden zij de werkgevers een symbolische klok. Volgens woordvoerder M. van der Maas van FNV Bondgenoten hebben de werkgevers zich tot nu toe `afhoudend' gedragen. ,,De onderhandelingen worden steeds opgehouden, omdat de werkgevers nieuw onderzoek willen doen naar een pas ingevoerde arbeidstijdenwet. Wij willen financiële compensatie voor de gevolgen van die wet.''

De bonden willen verder dat de vut-leeftijd verlaagd wordt van 61 naar 55 jaar. Ook is de waardering voor het werk van het ambulancepersoneel, dat landelijk uit zo'n 2.000 medewerkers bestaat, volgens de bonden te laag. ,,Uit de beloning blijkt niet dat het werk gewaardeerd wordt.''

Volgens woordvoerder R. den Hartog van het actiecomité zal het gesprek van vandaag bepalend zijn voor verdere acties. ,,Achter de schermen hoor ik wel positieve geluiden, maar als de werkgevers niet willen meewerken, wordt er niet verder onderhandeld.''

De Landelijke Federatie van Ambulance Zorg (LFAZ), waarin de werkgevers verenigd zijn, erkent dat de onderhandelingen ,,nogal stroef'' verlopen. ,,De gesprekken zitten regelmatig vast'', aldus een woordvoerder.

Ook in december hielden sommige ambulancediensten al werkonderbrekingen en in de millenniumnacht waren er op enkele plaatsen stiptheidsacties.