Poetins flirt met NAVO `pr-stunt'

Een sensatiepil op de nuchtere maag. Zo noemt de Russische krant Segodnja de suggestie van Kremlinleider Vladimir Poetin, dat Rusland ooit lid zou kunnen worden worden van de NAVO. Zondagochtend in het BBC-programma Breakfast with Frost (interviewer David Frost) had Ruslands waarnemend president zijn hand naar het Westers bondgenootschap uitgestoken. ,,Waarom niet?'', had de 47-jarige KGB-veteraan geantwoord op de vraag of Moskou ooit tot de NAVO zou kunnen toetreden. ,,Zoiets sluit ik niet uit.''

Besmuikt gelach in eigen land was zijn deel. Segodnja herinnert de lezer aan Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov, die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog niet alleen vervaarlijk met zijn kernwapens rammelde, maar ooit ook opperde om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen. Tsaar Boris Jeltsin deed de afgelopen jaren precies hetzelfde. Om alle misverstanden te voorkomen legt Segodnja het nog een keer uit: Vladimir Poetin kan zijn macht niet consolideren zonder stevig vijandbeeld. ,,Terwijl het tegelijk voor iedereen duidelijk is dat een Russische deelname aan de NAVO de NAVO overbodig zou maken.''

De Moskovski Komsomolets rekent Poetins toenadering tot de categorie verkiezingsstunts. Ruslands nieuw ontwikkelde militaire doctrine zal er niet door veranderen, schrijft de krant. Die blijft anti-Westers, en weerspiegelt de Moskouse frustratie over de NAVO-aanvallen op het orthodox-slavische Joegoslavië. Hooguit gaf Poetin toe aan een ,,primaire PR-behoefte'', bestemd voor Westerse consumptie (in lijn met het recente herstel van de banden tussen Moskou en het NAVO-hoofdkwartier in Brussel). Zijn opmerking was in geen geval bedoeld voor de schare ,,hoera-patriotten'', de troebele vijver waar de communisten in vissen. Met het oog op de presidentsverkiezingen van 26 maart zag communistenleider Gennady Zjoeganov (de kansloze nummer twee, ver achter Poetin) meteen een kansje. Poetins geflirt met de NAVO is in zijn ogen ,,naïef en onvergeeflijk'' en toont pijnlijk aan ,,hoe weinig verstand hij heeft van buitenlands beleid.''