New York Times nomineert Gore, McCain

In de aanloop naar Super Tuesday, wanneer dertien staten stemmen voor de nominatie voor de presidentsverkiezigen, heeft The New York Times zijn favoriete kandidaten voorgedragen. De krant kiest John McCain bij de Republikeinen en Al Gore bij de Democraten.

The New York Times, die in 1962 voor het laatst een stemadvies gaf, verwerpt George W. Bush omdat hij ,,een strenge, hard-rechtse campagne'' voert en zichzelf ,,tot instrument heeft gemaakt'' van de Republikeinen in het Congres. McCain zou daarentegen hebben aangentoond ,,stemmen te kunnen winnen in het centrum van de Amerikaanse politiek''.

Gore wordt verkozen boven Bradley omdat de laatste ,,een verontrustend onvermogen toont om waarachtige honger over te brengen'' voor het Witte Huis. De stijl en substantie van Gore kan bekritiseerd worden, aldus de Times; voor zijn kandidatuur spreekt zijn ervaring en zijn vastberadenheid om uit de schaduw van zijn mentor Bill Clinton te stappen ,,en te bewijzen dat hij de zelfcontrole en de presidentiële statuur heeft die zo ontbreekt bij de heer Clinton.''

Gore lijkt nauwelijks nog rekening te hoeven houden met zijn rivaal voor de Democratische nominatie, Bill Bradley. De afgelopen dagen heeft hij diens naam in toespraken nauwelijks genoemd en al zijn pijlen gericht op de Republikeinen.

De strijd tussen de Republikeinse kandidaten is veel feller. Afgaande op opiniepeilingen lijkt George W. Bush het pleit morgen in zijn voordeel te kunnen beslechten. In staten als Californië, Georgia, Missouri en Maryland leidt hij met 20 procentpunten. In de noordoostelijke staten (New England) maakt McCain meer kans. Hij leidt met grote voorsprong in Massachusetts en gaat nek-aan-nek met Bush in Connecticut. In New York wint Bush terrein en heeft hij nu een kleine voorsprong. Tijdens Super Tuesday, morgen, worden 613 gedelegeerden gekozen. De kandidaat die bij de Republikeinse conventie 1.034 gedelegeerden heeft, is de winnaar.

McCain lanceerde gisteren een harde aanval op de campagne van Bush. ,,Het wordt steeds meer een Clintoneske campagne. Ze schamen zich nergens voor.'' McCain is vooral bitter over recente tv-advertenties van Bush in New York, waarin hij er McCain van beschuldigd borstkanker-onderzoek tegen te werken. Zijn zus, Sandy McCain-Morgan, lijdt aan borstkanker.

In de VS is ophef ontstaan door een serie tv-spotjes van de broers Sam en Charles Wyly, oude vrienden van de familie Bush. Zij besteedden 2,5 miljoen dollar aan spotjes die McCains' stemgedrag in milieuzaken kritiseren. Bush zegt niks te hebben geweten van deze advertenties, waarnemers noemen dit een schoolvoorbeeld van het gebruik van `soft money' in de campagne - geld dat niet direct naar de kandidaat gaat en daarom buiten de strikte regels van de campagnefinanciering valt. ,,Het is verkeerd en het is smerig'', zo reageerde McCain in een eigen tv-advertentie. (AP, Reuters)