Johan V. wellicht gegijzeld om geld

De Nederlandse staat eist volgende week in kort geding dat drugsbaas Johan V., bekend als `De Hakkelaar', een omvangrijke belastingschuld betaalt op straffe van gijzeling.

De heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën vanmorgen bevestigd. Volgens het dagblad Trouw heeft Johan V. een belastingschuld van ruim een half miljard gulden. Op dat bericht wil het ministerie niet reageren.

Het kort geding is op 13 maart, vier dagen voordat Johan V. zou vrijkomen na een veroordeling tot 5,5 jaar gevangenisstraf wegens internationale drugshandel. Hij zou dan direct gegijzeld kunnen worden. V. heeft al langer dan de opgelegde tijd moeten zitten, omdat hij weigerde een boete van een miljoen gulden te betalen. De door Financiën geëiste gijzeling als Johan V. opnieuw weigert te betalen, kan maximaal een jaar duren.

De woordvoerder van financiën beaamt dat gijzeling van een drugsbaas ,,een bijzonder ongewoon middel is''. Johan V.'s raadsman A. Moszkowicz wilde vanmorgen geen reactie geven.

Het openbaar ministerie en de belastingdienst hebben altijd gesteld dat Johan V. met zijn handel een omvangrijk vermogen heeft opgebouwd, maar hebben nooit precieze bedragen willen noemen. In 1997 stelde de Socialistische Partij Kamervragen over de belastingschuld van V. De SP wilde weten waarom V. geen belasting en wel dure raadslieden kan betalen.