Internationaal

LONDEN

Het herstel van Wall Street, na meevallende cijfers over de Amerikaanse banengroei afgelopen vrijdag, echode vanmorgen nog na op de Europese beurzen. Het 2 procent hogere slot van het Dow-Jonesgemiddelde en de voortgaande stijging van de Nasdaq waren een steun in de rug voor de koersen in Europa, hoewel het effect in de loop van de dag wegebde. In Londen waren olie-aandelen, samen met de olieprijs, lager. Ook banken moesten naar beneden. Die neerwaartse druk woog niet op tegen een gunstige koersontwikeling voor aandelen in de automatiserings- en telecommunicatiesector. De koersstijging van Vodafone was daar met 3,2 procent een voorbeeld van. De FTSE-index was 0,7 procent hoger op 6.532 punten.

FRANKFURT

Softwarehuis SAP steeg met 6 procent tot 992 euro en tipte zelfs even aan de 1000-eurogrens. Deutsche Telekom moest iets terug na de enorme koersstijging die het gevolg was van de veronderstelde overnamepoging die het concern doet bij het Amerikaanse Qwest. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar een toespraak die de Amerikaanse centrale bankier Greenspan vanmiddag in Boston houdt over technologie en economie. Zijn uitspraken moeten beleggers nieuwe aanwijzingen geven over het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve. De DAX schommelde rond het slot van vrijdag en was 0,1 procent hoger op 7.960 punten.

PARIJS

Als een van de weinige Europese beurzen was Parijs duidelijk hoger vanmorgen, met een winst van 0,8 procent op 6.566 punten voor de CAC-index. Tech-aandelen behoorden tot de winnaars. Beleggers concentreerden zich alvast op de beursgang van een stroom van Internetbedrijven, zoals Multimania (aanstaande woensdag) en Libertysurf (volgende week donderdag).

TOKIO

De koersen van de aandelen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen over het algemeen gedaald. Het Nikkeigemiddelde zakte met 131 punten tot 19.796, een daling van 0,7 procent.

Het sentiment op de beurs was negatief doordat het aandeel Sony daalde, ondanks de introductie van Playstation 2. De beleggers trokken zich niets aan van de positieve gang van zaken die Wall Street afgelopen vrijdag had laten zien.

De andere beurzen in Azië boekten wel winst. Zo gingen in Zuid-Korea de aandelenkoersen met gemiddeld 0,6 procent omhoog. In Hongkong was Wall Street de grote gangmaker, met als gevolg dat de koersen halverwege de handel rond de 2,3 procent hoger stonden. In Australië boekte de beursindex voor de vierde handelsdag op rij een record met een winst van 0,2 procent.