Heerenveen legt gebreken Feyenoord bloot

Het clublied van Heerenveen is het volkslied van Friesland. En hoewel gisteravond geen enkele Friese voetballer op het veld stond – ook geen Rotterdammer trouwens – werd het thuisduel tegen Feyenoord voorafgegaan door een live versie van Frysk bloet tsoch op. In het uitverkochte Abe Lenstra-stadion zongen veertienduizend toeschouwers de provinciale hymne uit volle borst mee. Het was de voorbode van een hartverwarmende wedstrijd, die door Heerenveen met 3-0 werd gewonnen.

De aanvankelijke weigering van Feyenoord om gehoor te geven aan het Friese volkslied, werd bij Heerenveen uitgelegd als randstedelijke arrogantie. Alle reden voor revanchegevoelens, die nog eens werden aangewakkerd door een artikel in het clubblad It Pompebledsje. Daarin werd het doorgaans verdedigende spel van Feyenoord afgeschilderd als `genant countervoetbal'. De Rotterdamse club werd neergezet als `kampioen van de armoede' die de selectie van Heerenveen de afgelopen jaren ook nog eens had beroofd van vier basisspelers.

De verschillende vormen van psychologische oorlogsvoering pakten in het nadeel uit van Feyenoord. Vijf dagen na de Europese bekerstunt tegen Lazio toonde de ploeg van trainer Beenhakker zich even kwetsbaar als voorheen. Opgejaagd door een agressieve tegenstander bleek Feyenoord niet in staat het favoriete positiespel uit te voeren. Volgens Beenhakker was het allemaal een gevolg van een gebrek aan agressie. Hij sprak over ,,een ongrijpbaar fenomeen dat iedere trainer in Europa parten speelt''. Na een knappe prestatie volgt onherroepelijk een terugval. ,,Er is wel een verklaring voor, maar het is niet op te lossen. Voetballers zijn net mensen'', klonk het berustend uit de mond van Beenhakker.

Toch was de nederlaag van Feyenoord niet alleen een gevolg van eigen falen. Daarmee deed Beenhakker het frisse aanvalsspel van Heerenveen te kort. Zijn collega De Haan had de videoband van het duel in Rome een paar keer teruggedraaid. Hij kwam tot de ontdekking dat ,,Feyenoord aan de buitenkant moet worden aangepakt'', precies daar waar de buitenlandse clubs geen gebruik van maken. Lazio speelde vanuit een gesloten defensie en zonder specifieke vleugelspelers. Feyenoord kreeg greep op het middenveld en de zwakke backs werden nauwelijks op de proef gesteld.

Tegen Heerenveen kwamen Rzasa en Van Gobbel handen en voeten te kort tegen hun directe opponenten Nurmela en Lurling. Deze buitenspelers stonden aan de basis van bijna elke aanval. Nurmela legde Rzasa in de luren. Hij werd na afloop tot `man van de wedstrijd' uitgeroepen, hoewel Lurling evenveel aanspraak maakte op deze vermelding. Hij was Van Gobbel regelmatig te slim af, wat hij moest bekopen met een trap op de enkel en een elleboogstoot tegen de oorschelp. Evenals in Rome werd de donkere Feyenoorder voortdurend uitgefloten door het thuispubliek; dit keer niet door zijn huidskleur maar door zijn harde spel. Na afloop weigerde hij Lurling een hand te geven.

De 22-jarige Lurling is een geboren en getogen Bosschenaar. Afgelopen zomer verhuisde hij naar het hoge noorden. Hij maakte dit seizoen elf competitietreffers voor Heerenveen. De kleine, technisch geschoolde Lurling wordt stilletjes vergeleken met zijn streekgenoot Van Nistelrooij, die ook via FC Den Bosch bij Heerenveen terecht kwam. Volgens zijn trainer gaat de vergelijking mank. ,,Ik moet Anthony nog regelmatig achter de broek zitten. Bij Ruud was dat nooit nodig'', temperde De Haan de hooggespannen verwachtingen.

Lurling en Nurmela waren betrokken bij alle kansen voor Heerenveen. Nurmela was vooral gevaarlijk met zijn effectvolle hoekschoppen. Zo bood hij in de eerste helft ploeggenoot Hansma een paar opgelegde kansen. Na een geslaagde kopbal die rakelings langs de paal scheerde, volgde tien minuten voor rust een mislukte volley die wel doel trof. Heerenveen kwam tien minuten na rust op een 2-0 voorsprong. Dit keer was het Lurling die een voorbereidende actie van Talan (de derde uitblinker bij de thuisploeg) doeltreffend afrondde. In de laatste speelminuut profiteerde Lurling van een verkeerde terugspeelbal van Konterman. Nurmela gaf het laatste tikje.

De 29-jarige Nurmela is een snelle, behendige Fin met een uitstekende traptechniek. Hij speelde twee jaar in de Finse competitie en drie jaar in de Zweedse competitie, voordat hij vijf jaar geleden bij de eerstedivisieclub Emmen terecht kwam. Dit seizoen debuteert hij in de eredivisie, met dank aan het uitstekende scoutingswerk van Heerenveen. Elk jaar wordt de club beroofd van zijn beste spelers, elk jaar staat er een vernieuwd maar herkenbaar elftal in het veld.

,,Technisch en positioneel doen we niet onder voor de zogenaamde topclubs'', sprak De Haan zonder overdrijven. Hij mist naar eigen zeggen alleen een goalgetter. Tegen Feyenoord stond de 37-jarige Huizingh in de punt van de aanval. De Groninger diende als bliksemafleider voor de aanvallende middenvelders. Huizingh werd vorig seizoen aangetrokken als pinchhitter, maar door het blessureleed krijgt hij veel speeltijd.

Tegen Feyenoord miste Heerenveen vijf spelers door blessures. De Pool Radomski, die bijna wekelijks tot de uitblinkers behoort, was wegens een schorsing niert van de partij. De Zeeuwse tweeling De Nooijer zal na herstel moeten knokken voor een basisplaats. De Haan verkeert in een luxe positie. ,,Ik ben heel tevreden over mijn ploegje. Ik zat weer op het puntje van mijn stoel. De wedstrijd was voorbij voor ik er erg in had'', sprak hij nuchter.