Hackers breken in bij KRO

Hackers hebben gistermiddag de controle overgenomen op de chatbox van het KRO-programma WWW-TV. WWW-TV, gepresenteerd door Fons de Poel, is een experimenteel televisieprogramma dat gebruik maakt van Internet. Gisteren betrof het een live-discussie over het Europees voetbalkampioenschap.

Tienduizend Internetgebruikers hebben het programma via de website van WWW-TV gevolgd afgelopen zondag. Er kwamen via Internet (e-mail en chatbox) 2.100 reacties binnen. Een deel van de reacties werd in het televisieprogramma voorgelezen.

Op het web stond een babbelbox centraal waar Internetgebruikers mee kunnen praten. Internetgebruikers konden via de website van de KRO discussiëren met de burgemeesters van Rotterdam en Eindhoven, Kamerleden, politie-ambtenaren en journalisten.

De chatbox was niet voor iedereen toegankelijk. Enkele hackers slaagden erin om door de beveiliging van het babbelkanaal te breken en de controle over te nemen gedurende enkele minuten. De KRO slaagde er op haar beurt niet in om de ongewenste gasten te verwijderen uit de chatbox en besloot de stekker eruit te trekken. Na korte tijd werd de babbelbox weer geopend via een andere computer.

Mediadirecteur Ton Verlind van de KRO noemt in een persbericht de hackaanval ,,een vorm van internetterrorisme''. ,,Het is jammer dat mensen hun kennis aanwenden voor iets negatiefs.''

Volgens Anthon Fagel, manager informatieve programma's van de KRO, was de chatbox niet slecht beveiligd. ,,Het probleem is dat we dit nooit eerder hebben gedaan. Je hebt geen idee waar en hoe je moet beveiligen.'' Een woordvoerder van de hackers zegt dat de computerprogramma's die de KRO voor WWW-TV gebruikt ,,zo lek zijn als een mandje.''