Geslaagde berging tanker met stookolie

De berging van de binnenvaarttanker Christa, die afgelopen vrijdag in zwaar weer zonk op het IJsselmeer voor de kust van Enkhuizen, is gisterochtend zonder problemen verlopen.

Het schip, dat 687.000 liter stookolie aan boord had, is eerst gedeeltelijk gelost op het IJsselmeer. Daarbij is geen olie uit de tanker gelekt. Kort na het ongeluk was wel enige olie uit de machinekamer in het IJsselmeer terechtgekomen. Nadat het schip naar Enkhuizen was gesleept is daar de resterende olie (ongeveer 550.000 liter) uit de Christa gepompt. De tanker ligt nu in Amsterdam.

De eigenaar van het schip, J. van Wijnen uit Rozenburg, toonde zich opgelucht na de berging, omdat er vermoedelijk geen water in de lading terecht is gekomen. ,,Dat is nog een lichtpuntje. De rest van het schip is een puinhoop'', vertelde hij.

De schade aan de tanker – het schip zonk naar een diepte van vijf meter in het IJsselmeer – bedraagt naar schatting 400.000 tot 500.000 gulden. Van Wijnen verwacht dat het de moeite waard is zijn schip te laten repareren. Dat gebeurt waarschijnlijk in Rotterdam.

Op de Noordzee is zaterdagavond het Roemeense vrachtschip Lugoj gezonken. De boot ligt buiten de vaarroute, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Hoek van Holland. Een helicopter heeft alle 17 bemanningsleden van boord gehaald, nadat het schip slagzij maakte. De Lugoj raakte eerder op de dag in de problemen op de Noordzee.

Het vrachtschip was `s ochtends met restafval (slakken) van Corus (de vroegere Hoogovens) vanuit IJmuiden vertrokken, met Israel als reisdoel. Een woordvoerder van het Kustwachtcentrum IJmuiden zegt dat deze vracht geen gevaar oplevert voor het milieu.

Op de Lek bij Tienhoven zijn zaterdag een Duitse en een Nederlandse tanker met elkaar in aanvaring gekomen. Er zijn geen gewonden, beide schepen hebben wel flinke schade opgelopen. Experts onderzoeken de stuurinrichting van het Duitse schip, dat volgens de bemanning plotseling onbestuurbaar werd waardoor een botsing niet meer kon worden voorkomen. Er zijn geen schadelijke stoffen in het water terechtgekomen.