Geprikkelde Postma verovert eindelijk prijs

Bondscoach Henk Gemser had aan de vooravond van de WK afstanden in Nagano weinig woorden nodig om Ids Postma aan te sporen tot een topprestatie op de 1.500 meter. ,,Je hebt een goed seizoen, maar je hebt nog geen prijs gewonnen'', stelde de trainer na aankomst in Japan onomwonden vast.

Met die feitelijke constatering van Gemser in gedachten begon Postma zaterdag aan de slotrit van de schaatsmijl, tegen zijn natuurlijke vijand Ådne S⊘ndrål. Twee jaar geleden stonden de twee milers in het M-Wave-stadion ook tegenover elkaar op die afstand. Met een miniem verschil veroverde de Noor olympisch goud en ook kort daarna was hij Postma bij de WK afstanden in Calgary te snel af.

Sinds vorig seizoen is Postma op de 1.500 meter zijn Scandinavische rivaal de baas. In maart '99 revancheerde Postma zich door S⊘ndrål bij de WK afstanden in Heerenveen op de 1.500 meter te verslaan. Met die prestatie maakte hij een rampzalig seizoen goed. Eerder dat jaar was hij gevallen bij de EK en hij verspeelde daarmee een startplaats bij de WK allround. Dit seizoen won Postma slechts troostprijzen: hij werd derde op het EK in Hamar en tweede achter Romme bij de WK allround in Milwaukee. Gemser bracht een uitspraak van Postma in herinnering: ,,Na het EK zei hij, `derde is niks, laat me maar eventjes'. Die morele herbewapening heeft een vervolg gehad in Milwaukee.''

Vóór de race spraken Gemser en Postma nauwelijks over de 1.500 meter, de enige afstand waarop de Fries in Japan aan de start verscheen. Gemser: ,,Ids kende de dienstregeling.'' S⊘ndrål was sneller weg, erkende Postma. ,,Maar na 700 meter reed ik een superrace. Ik dacht, dit gaat vast en zeker lukken.'' Nadat de Noor een misslag had gemaakt in de tweede ronde, wist Postma dat hij zich geen zorgen meer hoefde te maken. ,,In het begin kon ik van hem profiteren. Toen ik aansluiting kreeg, was het erop en erover.''

Het kostte nu minder moeite dan een jaar geleden om S⊘ndrål achter zich te laten, vond Postma. ,,Toen moest ik er veel meer voor knokken. De gouden medaille maakte toen aan het eind van een teleurstellend jaar mijn seizoen goed. Een belangrijk verschil is dat ik dit seizoen goed en lekker schaats. Op welke plaats ik ook eindig, het schaatsen voelt goed.''

Gemser zat er zelden stralender bij dan tijdens de persconferentie van de schaatser met wie hij vijf jaar van zijn leven deelde. Hun mooiste ervaring beleefden ze twee jaar geleden in Nagano, toen Postma de 1.000 meter won en Friesland de eerste gouden schaatsmedaille in de geschiedenis bezorgde. Voor de 59-jarige Gemser was het zijn laatste toernooi, ten minste als coach in dienst van de Nederlandse schaatsbond. Na drie decennia als coach maakt hij een allesbehalve uitgebluste indruk. Komt hij weer terug op het ijs, maar dan in dienst van een commerciële ploeg? ,,Ik sluit niets uit.''

Met zijn zege verwees Postma de opmerking van sprinter Bos dat 't niet meer zou klikken met Gemser naar het rijk der fabelen. Bos plaatste die opmerking begin dit seizoen. Gemser: ,,Jan zei dat in een onbewaakt moment.''

In tegenstelling tot Postma liet Bos Nagano vandaag achter zich zonder goud. Na het voor hem teleurstellende WK sprint in Seoel, waar hij vorige week vierde werd, zei Bos dat elke medaille op de WK afstanden voor hem een troostprijs zou zijn. In Nagano won hij zaterdag brons op de 1.500 meter, achter Postma en S⊘ndrål, gisteren was hij op de 1.000 meter slechts tweetiende seconde langzamer dan de Noorse winnaar.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zal de ploeg van Mueller vaker in Calgary trainen, en op de olympische baan in Salt Lake City. De sprinters van Mueller ondervonden bij de WK sprint en de WK afstanden dat ze snelheid tekortkomen, vooral in de eerste volle ronde, en 's werelds snelste baan is de beste plek om daar wat aan te doen. Volgens Mueller valt voor zijn sprinters op de eerste honderd meter en in de eerste bocht nog veel terrein te winnen.

Romme zorgde bij de WK afstanden voor feest in de ploeg van Mueller. Vrijdag eiste wereldkampioen allround Romme al het goud op de 5.000 meter voor zich op, vóór teamgenoot Bob de Jong – gisteren bleef hij op de 10.000 meter luttele seconden verwijderd van z'n eigen wereldrecord. In een rechtstreeks duel verpletterde hij titelverdediger De Jong, die tweede werd. ,,Nog twee jaar extra krachttraining en dan komt hij er wel'', zei Mueller over de verliezer. Al enige tijd spoort hij De Jong aan net als Romme te gaan allrounden. ,,Laat ik eerst maar eens proberen Gianni op de lange afstanden te pakken. Als ik ga allrounden rijd ik ook daar achter hem aan. Dat schiet niet op.''

De Jong koesterde na de vijf kilometer de hoop dat hij Romme zou kunnen verslaan. Maar de Brabander demonstreerde dat hij dit seizoen op eenzame hoogte staat, als allrounder én als stayer. Dit seizoen won hij alle vijf en tien kilometers waarbij hij aan de start verscheen. ,,Zuur, heel zuur'', sprak nummer twee. Een minuut na de race stond Romme ontspannen tv- en radioverslaggevers te woord. De Jong lag naast hem op een bankje. Uitgeput.

    • Ward op den Brouw