Geen gepast afscheid voor Matthäus

Lothar Matthäus heeft na 464 wedstrijden afscheid genomen van de Duitse Bundesliga. De 38-jarige veteraan gaat zijn loopbaan bij het Amerikaanse New York Metro Stars afsluiten. Hij kreeg zaterdag geen gepast vaarwel.

Matthäus, die zich na 55 minuten liet vervangen, verloor met Bayern München van VfL Stuttgart (0-2). Woensdag krijgt hij een herkansing in de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid. ,,Ik wil een mooier afscheid'', zei Matthaüs zaterdag. Bayern speelde slecht tegen Stuttgart en was geen schim van de ploeg, die vorige week Real Madrid op eigen bodem versloeg.

Tot overmaat van ramp was Matthäus in de 50ste minuut mede schuldig aan de eerste tegentreffer. Hij veroorzaakte de vrije trap, waaruit Balakov raakschoot. Na de wissel van Matthaüs maakte Lisztes nog een tweede doelpunt voor Stuttgart (2-0). Door de nederlaag van Bayern wist Bayer Leverkusen (3-1 tegen Kaiserslautern) de achterstand op de koploper te verkleinen tot twee punten.

De Nederlander Roy was verrassend de held bij Hertha BSC. Door de vele blessures bij de Berlijnse club mocht hij na lange tijd weer eens opdraven. Dat werd een succes. Tien minuten voor tijd maakte Roy het winnende doelpunt tegen Unterhaching. Hij werd drie minuten later onder luid applaus vervangen. Hertha klom door de zege naar de vijfde plaats in de Bundesliga. De Nederlander Van de Haar (ex-De Graafschap), bezorgde zijn club Ulm met twee treffers de overwinning tegen Werder Bremen (2-1).

Barcelona klom in de Spaanse competitie naar de gedeelde derde plaats. De ploeg van de Nederlandse trainer Van Gaal won afgetekend met 4-0 van Numancia. Bij Barça ontbraken veel spelers door blessures (Luis Enrique, Rivaldo en Zenden) en schorsingen (Abelardo en Kluivert). Daardoor stonden de gebroeders De Boer na lange tijd weer samen in de opstelling. Ronald de Boer was bij drie van de vier doelpunten betrokken. De vervanger van Kluivert, Dani, scoorde twee keer.

Barça staat nu op gelijke hoogte met aartsrivaal Real Madrid en Real Zaragoza. Bovendien slonk de achterstand op Deportivo La Coruña. De koploper verloor met 1-0 bij Malaga. Tussen Deportivo en de drie clubs op de derde plaats staat nog Alaves. Deze provincieploeg staat op vier punten van de leider, Barcelona en de twee Reals op vijf.

In Italië won Inter Milaan de derby tegen AC Milan (2-1) en passeerde de stadgenoot op de ranglijst. Inter was de betere ploeg. Het nam een 2-0 voorsprong door Zamorano en Di Biagio, voordat AC Milan vlak voor tijd via een benutte strafschop van Sjevtsjenko kon tegenscoren. De Nederlander Seedorf was betrokken bij de tweede treffer van zijn ploeg. Inter staat derde, drie punten achter Lazio Roma en zeven achter leider Juventus. De nummers een en twee maakten geen fout. Juventus versloeg Bari (2-0), Lazio versloeg Lecce (1-0).

In de Engelse competitie verkleinde Leeds United de achterstand op koploper Manchester United tot vier punten. Leeds won met 3-0 van Coventry City. Manchester kwam in de topper op Old Trafford tegen Liverpool niet verder dan 1-1. De Tsjech Berger zette de bezoekers uit een vrije trap op voorsprong, de Noor Solskjaer maakte op slag van rust gelijk. Bij beide ploegen stond een Nederlandse keeper in het doel: Van der Gouw bij Manchester en Westerveld bij Liverpool. De Nederlandse aanvaller Meijer stond bij laatstgenoemde club in de aanval opgesteld.

De Engelse aanvaller Collymore maakte drie treffers bij zijn debuut voor Leicester City. Zijn ploeg versloeg Sunderland met 5-2. Collymore, die eerder actief was voor Liverpool en Aston Villa, was vóór afgelopen zaterdag vooral in het nieuws gekomen door zaken buiten het voetbal. Hij zou zich onder meer hebben misdragen in een bar.