EU steunt aanpak van hooligans EK-voetbal

De lidstaten van de Europese Unie stemmen ermee in dat Nederland en België tijdens het Europees kampioenschap voetbal in juni hun grenzen sluiten als grote groepen hooligans binnen proberen te komen.

Minister Korthals en staatssecretaris Cohen (Justitie) kregen die toezegging afgelopen zaterdag tijdens een informele raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Unie in Lissabon.

Al eerder hadden Nederland en België de wens geuit eventueel gebruik te willen maken van de mogelijkheid die het Verdrag van Schengen biedt om in geval van dreigende calmiteiten de grenzen te sluiten. Het moet wel nadrukkelijk gaan om een maatregel aard en uitsluitend bij een acute dreiging van problemen.

Korthals en Cohen hebben hun Europese collega's opgeroepen er alles aan te doen om te voorkomen dat potentiële relschoppers naar Nederland en België reizen tijdens Euro2000. Ook willen zij dat de lidstaten informatie over mogelijke relschoppers doorspelen aan de Nederlandse politie. Daarop is volgens de bewindslieden instemmend gereageerd.

De ministers Korthals en Peper (Binnenlandse Zaken) reisden vorige maand naar Londen en Berlijn om met hun collega's te bespreken hoe hooligans mogelijk kunnen worden aangepakt. Zo zegde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schily toe dat Duitsland de Nederlandse politie zal voorzien van informatie over Duitse relschoppers. Duitse hooligans van wie problemen te verwachten zijn, moeten thuisblijven. Verder zal de Duitse politie supportersgroepen tot over de Nederlandse grens begeleiden om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Met de Britten zijn vergelijkbare afspraken gemaakt.

Korthals en Peper zijn al enige tijd bezig met een rondgang door de EU om afspraken te maken met hun Europese collega's. Zij zijn vandaag, na afloop van de infromale raad in Lissabon gebleven om afspraken te maken met hun Portugese collega.

De politiebonden NPB en ACP willen dat iedere politieagent in Nederland een bonus krijgt om de ongemakken van Euro 2000 te compenseren. De NPB vindt een bedrag van 1.200 gulden per persoon ,,redelijk voor het verknallen van allerlei vakantieplannen'', aldus voorzitter H. van Duijn. Tijdens Euro 2000 worden alle verloven bij de politie ingetrokken. Minister Peper voelt niets voor een bonus.

Volgens de ACP zal het onderwerp bij de komende gesprekken over het kampioenschap opnieuw op de agenda worden gezet. Acties voorziet hij niet.