Duitsland blijft bij kandidatuur IMF

Duitsland houdt vast aan de kandidatuur van Caio Koch-Weser als de nieuwe voorzitter van het IMF. De Duitse krant Die Welt am Sonntag meldde dit weekeinde dat Koch-Weser in een interview zijn terugtrekking had bevestigd. Volgens het ministerie van Financiën is van terugtrekking van de huidige staatssecretaris van Financiën geen sprake.

Koch-Weser benadrukte vanmorgen in een radio-interview eveneens dat er geen sprake van was dat hij kandidaat af was. Ook op de EU-vergadering van ministers van Financiën in Portugal, afgelopen zaterdag, zag Duitsland zich nogmaals door de vijftien lidstaten in de kandidatuur gesteund. Achter de schermen wordt echter opgemerkt dat Koch-Weser zich al heeft verzoend met zijn beperkte kansen op het voorzittersschap.

Sinds de Verenigde Staten afgelopen week lieten weten niets te zien in Koch-Weser als opvolger van de Franse Michael Camdessus is de kwestie een heikel punt in de betrekkingen tussen president Clinton en Schröder. De Bondskanselier liet herhaaldelijk weten vast te houden aan de kandidatuur van Koch-Weser, ondanks het ontbreken van steun uit de VS.

De Amerikanen achten Koch-Weser, die zijn sporen verdiende bij de Wereldbank, politiek te licht voor de functie van voorzitter. Koch-Weser zou volgens hen niet in staat zijn een strikt saneringsbeleid te volgen ten aanzien van landen die voor steun bij het IMF aankloppen.

In hoeverre de harde lijn van Schröder vruchten afwerpt valt te bezien. Frankrijk en Engeland hebben in reactie op het Amerikaanse veto laten weten dat een Europese voorzitter de voorkeur verdient, waarmee echter niets gezegd is over de nationaliteit van de kandidaat. De moeizaam bereikte overeenstemming over Koch-Weser in Europa wordt nu bedreigd omdat Frankrijk en Engeland openlijk alternatieven naar voren schuiven. Zo gooit bij de Engelsen de voormalig minister van Financiën Kenneth Clarke hoge ogen. Frankrijk polste vorige week tevergeefs Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, voor het voorzittersschap.