Drie miljoen voor ramp Mozambique

De inzamelingsactie voor Mozambique heeft tot vanmorgen ruim drie miljoen gulden opgeleverd. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) die de actie in Nederland coördineert, gebruikt de opbrengst voor het aanschaffen van hulpgoederen als voedsel, medicijnen en drinkwater.

Vorige week werd het gironummer 800800 opengesteld om de slachtoffers van de overstroming in Mozambique te steunen. Volgens een woordvoerder richt de hulp zich nu vooral op mensen die in afgelegen gebieden vastzitten. De distributie van hulpgoederen begint volgens hem eindelijk – ruim drie weken na het begin van de watersnood – goed op gang te komen.

,,Het heeft even geduurd voordat alle hulp op gang kwam. Opeens kwamen heleboel goederen tegelijk, waardoor de verdeling wat moeizaam verliep. Maar dat hebben we nu onder controle.''

Het ingezamelde bedrag valt hem niet tegen, maar is volgens hem lang niet genoeg om alle slachtoffers uit het rampgebied hulp te bieden. Daarom zal het gironummer ook de komende weken nog voor donaties open staan.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) stuurde vorige week vijftig rubberboten naar het rampgebied. In totaal stelde zij 20 miljoen gulden beschikbaar.

De luchtmacht zet deze week een KDC-10 in om 25 ton hulpgoederen van het Rode Kruis naar Afrika over te brengen. Het gaat vermoedelijk om tenten, brancards en kunststof folie om allerlei zaken af te dekken. Het toestel vertrekt op zijn vroegst woensdag, aldus een woordvoerder van de vliegbasis Eindhoven.

Het 334-transportsquadron van de luchtmacht voert de hulpvlucht uit. Die eenheid is op Eindhoven gestationeerd. De luchtmacht is ingeschakeld op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De hulpgoederen worden niet overgevlogen naar Mozambique, maar naar Harare in Zimbabwe. De zware KDC-10 kan niet landen in het door noodweer getroffen Afrikaanse land. Een Hercules C-130 zou daar wel kunnen landen. Volgens de zegsman heeft het echter weinig zin een dergelijk toestel in te zetten. ,,Een Hercules kan slechts de helft van de hoeveelheid goederen meenemen en doet er twee keer zo lang over.''

Het transport van de hulpgoederen van Harare naar Mozambique wordt vermoedelijk uitgevoerd door lokaal aanwezige grote transporthelikopters. (ANP)