Britse woede over wederopstanding

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, heeft zijn beslissing verdedigd de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet op medische gronden te laten vertrekken. ,,Er is geen bewijs dat señor Pinochet seniliteit fingeerde'', aldus Straw.

Hij reageerde op de beschuldiging van een aantal mensenrechtengroepen dat Pinochet zich had door een Chileense militaire psychiater had laten vertellen hoe hij tijdens zijn medisch onderzoek een slechte indruk zou kunnen maken.

Linkse politici, mensenrechtenactivisten en een deel van de tabloid-pers maakten zich dit weekeinde kwaad over Pinochets ,,wonderbaarlijke wederopstanding'' bij aankomst in Chili. Zij voelen zich bedrogen nu de man die volgens Straw lichamelijk en geestelijk te ziek zou zijn om in Spanje terecht te staan, opstond uit zijn rolstoel, met een kruk zwaaide, zijn familie omhelsde en naar een gereedstaande helikopter wandelde. Pinocheat, vatte The Mirror de gevoelens zaterdag kernachtig samen.

Labour-parlementariër Jeremy Corbyn zei minister Robin Cook (Buitenlandse Zaken) in het Lagerhuis ter verantwoording te willen roepen. Hij verdenkt Cook ervan vorig jaar in New York een akkoord te hebben gesloten met de Chili over Pinochets vrijlating.

Oud-premier Thatcher, die campagne voerde voor Pinochets vrijlating, heeft gezegd dat deze ,,friend of Britain'' het slachtoffer is geworden van ,,een politieke vendetta'', waardoor zijn ,,gezondheid is gebroken, de reputatie van onze rechtbanken is beschadigd en reusachtige sommen openbaar geld zijn verkwanseld''. Door haar toedoen werd Pinochets vertrek donderdag nog heel even vertraagd. Zijn vliegtuig moest wachten totdat Lady Thatcher een afscheidsgeschenk had laten bezorgen: een zilveren bord naar het model waarmee in 1588 de overwinning op de Spaanse Armada werd gevierd met haar handtekening. Ze had er een briefje bijgedaan: ,,Uw terugkeer naar Chili betekent dat de Spaanse pogingen om een justitieel kolonialisme op te leggen, stevig zijn doorkruist.''