`Boskalis is vooral uit op onze vloot'

De werknemers van het bouw- en baggerconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) zullen zich verzetten tegen een vijandige overname door baggerconcern Boskalis. Dat zegt voorzitter Hans Fictoor van de Centrale Ondernemingsraad van HBG. ,,Boskalis is vooral uit op het ijzer. Het menselijke aspect komt op het tweede plan.''

De ondernemingsraad van HBG wacht met concrete stappen omdat er nog geen bod is van Boskalis. De baggeraar uit Papendrecht maakte vanochtend bekend dat het ,,in de loop van deze week'' met een bod op HBG zal komen.

Naar verluidt wil Boskalis op die manier een mogelijk bod van Boskalis op de Belgische baggeraar Deme meer kans te geven. HBG was al eerder met Deme in gesprek, onder meer om via een overname van die Belgische bedrijven de aanval van Boskalis te kunnen ontlopen. De besprekingen van HBG lopen via aandeelhouder Ackermans & Van Haaren (39 procent), terwijl Boskalis via aandeelhouder Decloedt (18 procent) de gesprekken voert.

Boskalis, dat vanochtend formeel bekendmaakte dat HBG de afgelopen week niet op zijn uitnodiging tot een gesprek is ingegaan, weigert commentaar op berichten dat het bedrijf op twee borden (HBG en Deme) tegelijk schaakt. Volgens Boskalis is het uitstel van het bod niet meer dan ,,een gepast moment om de deur open te houden voor HBG'', zo stelt financieel directeur R. Berends van Boskalis in een reactie. HBG heeft echter uitdrukkelijk verklaard het uitgebrachte bod ,,als het einde van alle gesprekken te zien''. Een woordvoerder herhaalde deze stelling vanochtend.

De ondernemingsraad van HBG, die 23.000 werknemers vertegenwoordigt, heeft weinig vertrouwen in de plannen op lange termijn van Boskalis, waar ongeveer 3.000 mensen werken. ,,Het is ze alleen om de baggerpoot te doen. Onze bouwbedrijven zijn voor Boskalis bijzaak'', zegt Fictoor van HBG. ,,Dat blijkt uit het feit dat Boskalis nu met onze Belgische vrienden van Deme onderhandelt.'' Daarnaast wijst Fictoor van HBG op de reputatie van Boskalis. ,,Bij overnames in het verleden bleek dat het Boskalis alleen om het materieel te doen was, terwijl de mensen op het tweede plan komen. Die moesten na de overname bijvoorbeeld weer solliciteren op hun eigen positie. Daar hebben wij geen zin in. Als Boskalis ons over zou nemen, komen ze in een financieel zwakkere positie. Dan moeten ze om hun resultaten te verbeteren misschien delen van ons bouwbedrijf doorverkopen'', aldus Fictoor.

    • Remmelt Otten