Blair niet alleen premier maar ook vader en man

Hoeveel privacy geniet de man in het hoogste Britse openbare ambt? Niet veel, bekent premier Tony Blair zelf als eerste, maar die van zijn kinderen is heilig. Zo diende hij in december vorig jaar bij de Britse Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen de Daily Sport, een tabloid-krant met meer billen en borsten dan sportverhalen. De krant drukte een foto af van Blairs 15-jarige zoon Euan die op een schoolfeestje innig een meisje zoende. En vorige jaar klaagde hij The Mail on Sunday, een andere tabloid, aan die schreef dat dochter Kathryn een voorkeursbehandeling had gekregen bij de toelatingsprocedure voor een middelbare school.

Diezelfde krant staat vandaag voor de rechter om zich opnieuw tegen de Blairs te verdedigen. Zondagnacht kreeg het blad op last van de premier een voorlopig verbod opgelegd om een artikel af te drukken waarin een voormalig kindermeisje van de Blairs aan het woord komt. Welke slaap- en kinderkamergeheimen nanny Ros Mark heeft te melden, weten alleen degenen die zaterdagnacht de vroegste editie van de Mail kochten. In latere edities was het stuk vervangen door een woedende reactie op de `persbreidel'. Andere kranten mogen het óók niet zeggen.

,,Ik ben niet alleen de premier, maar óók echtgenoot en vader'', aldus Blair in een boze motivering van het verbod. Ros erkent een boek te hebben geschreven over haar leven bij de familie Blair en daarvoor een uitgever te zoeken, maar ze zegt niet te weten hoe het bij de Mail is gekomen. De Mail zegt dat Ros willens en wetens heeft meegewerkt aan een interview en heeft geposeerd voor de Mail-fotograaf. De nieuwswaarde en het publieke belang van het artikel was volgens de krant niet wat ze heeft te vertellen, maar dat ze iets heeft te vertellen en daarmee het vertrouwen van haar werkgever schendt.

Huichelachtig? Tony Blair verminderde de verwarring in elk geval niet door het voormalige kindermeisje een ,,goede vriend van het gezin'' te noemen wier ,,goede inborst is misbruikt door anderen''. Wordt vervolgd.