Beurs niet onder indruk van versterking Baan

Na de koershausse op Wall Street van afgelopen vrijdag hadden tech-aandelen in Amsterdam de wind in de rug. Dat gold echter niet voor softwarefabrikant Baan. Het bedrijf zag zijn koers dalen, ondanks de melding van een versterking van het eigen vermogen.

Het aandeel Baan verloor vanmorgen zes procent op 4,98 euro. De softwaremaker is met een deel van zijn houders van converteerbare obligaties overeengekomen dat hun schulden worden omgezet in eigen vermorgen. Beleggers bleken niet onder de indruk van de voorwaarden en het bedrag van 40 miljoen dollar aan eigen vermogen dat Baan binnenhaalt. De totale converteerbare obligatielening, die in 2001 afloopt, heeft een omvang van 190 miljoen dollar.

Koerswinst was er wel voor de meeste overige tech-fondsen. Philips was op recordterrein en noteerde rond het middaguur 212,40 euro, een plus van 0,8 procent. Getronics deed goede zaken met een koerswinst van 2,7 procent op 99,70 euro. UPC kon zelfs 4,8 procent omhoog tot 217,55 euro.

KPN en ASML, twee vaste leden van de technologie-kopgroep op het Damrak, moesten vanmorgen lossen, zij het dat een daling van 1,55 procent voor ASML en 0,7 procent voor KPN kwam na flinke koerswinsten in de afgelopen dagen.

De AEX-index kon heel licht omhoog, met 0,56 punten tot 681,07 punten. Daarbij ondervond de graadmeter de meeste steun van de tech-aandelen en de uitgeverssector. Wolters Kluwer steeg met 5 procent tot 36,99 euro, VNU ging met 3,9 procent omhoog tot 69,60 euro, en zelfs Elsevier wist een winstje mee te pakken van 1,2 procent op 10,80 euro.

Dat de index niet verder kon stijgen lag vooral aan de twee zwaargewichten Unilever en Koninklijke Olie. Unilever moest 1,75 procent naar beneden tot 47,80 euro. Olies waren 1,4 procent lager op 54,65 euro.

De koers van de Olies daalde, nadat bleek dat de steun onder olieproducerende landen om hun productie wat op te voeren aan het toenemen is. Dat drukt de olieprijs, en daar is de koers van aandelen Koninklijke Olie gevoelig voor.

Onder de financiële waarden boekten ABN Amro en Fortis een bescheiden vooruitgang, moest ING met een kleine 0,7 procent terug en was Aegon opnieuw de gebeten hond, met een daling van 2,2 procent tot 68,35 euro. Dat is de laagste koers sinds oktober 1998.

Ten opzichte van de rest van de Europese beurzen was Amsterdam een middenmoter. Alleen Parijs deed het vanmorgen echt goed, met een stijging van 0,8 procent.

De koers van beursnieuweling Tie Holding is sinds zijn introductie geëxplodeerd. Afgelopen donderdag was de introductiekoers van het Internetbedrijf gesteld op 10 euro. 's Avonds stond het fonds al op 26 euro. Vanmorgen ging Tie Holding onverdroten verder met groeien. Tegen het middaguur was het fonds reeds met bijna 23 procent gestegen tot 47,95 euro.