België wekt woede Iran met justitieel onderzoek

De Belgische justitie is een onderzoek begonnen tegen de Iraanse oud-president Rafsanjani wegens schendingen van de mensenrechten. Iran heeft daartegen fel geprotesteerd en met diplomatieke stappen gedreigd. De Belgische regering is ongelukkig met de situatie. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de justitie onafhankelijk is, maar dat zijn land ook vriendschappelijke betrekkingen met Iran wil.

De Brusselse onderzoeksrechter Vandermeersch, ook verantwoordelijk voor het Belgische onderzoek tegen de Chileense oud-dictator Pinochet, heeft besloten om een klacht tegen Rafsanjani te onderzoeken van een Belg van Iraanse oorsprong. De Iraanse oud-president is volgens deze klacht medeplichtig geweest aan onwettige opsluitingen en martelingen in de periode van 1983 tot 1989. Volgens de Belgische wetgeving heeft de Belgische rechter bij schending van mensenrechten een universele bevoegdheid.

In Iran heeft zowel het parlement, de Hoge Raad voor de Veiligheid als minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharazi scherp naar België uitgehaald. Volgens Kharazi schendt België internationale overeenkomsten. Iraanse parlementariërs hebben België beschuldigd van een complot tegen hun land en hebben de minister van Buitenlandse Zaken verzocht om de voortzetting van de betrekkingen met België op de agenda te plaatsen. De Hoge Raad voor de Veiligheid heeft ,,België en zijn justitie'' beschuldigd van een gecoördineerde aanval tegen Rafsanjani. De Raad wordt voorgezeten door de hervormingsgezinde president Khatami, wiens aanhang Rafsanjani onlangs bij de parlementsverkiezingen een zware nederlaag bezorgde.

De Belgische ambassadeur in Teheran is in verband met de kwestie afgelopen zaterdag op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken hoopte vanmorgen in overleg met het ministerie van Justitie een verklaring te kunnen opstellen waarmee zowel de Iraanse ergernis wordt weggenomen als de onafhankelijkheid van de Belgische onderzoeksrechter wordt onderstreept.

Onderzoeksrechter Vandermeersch werd eerder wel actief gesteund door minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel bij zijn poging om de in Londen vastgehouden Pinochet uitgeleverd te krijgen. Pinochet mocht inmiddels naar Chili terugkeren.