`Voorzichtige terugkeer van Albanezen'

De NAVO en de Verenigde Naties gaan voorzichtig door met de terugkeer van verjaagde Kosovo-Albanezen naar hun huizen in de etnisch verdeelde stad Mitrovica in het noorden van Kosovo.

NAVO- en VN-functionarissen verklaarden dit gisteren na afloop van een massale militaire operatie, waarin Franse soldaten van de vredesmacht KFOR 41 Kosovo-Albanezen terugbrachten naar hun huizen in het Servische, noordelijke deel van de stad. Daarbij werden zij met stenen bekogeld door honderden Serviërs. Vijf Franse soldaten raakten gewond, van wie er twee moesten worden verpleegd.

Franse soldaten vuurden traangas- en schokgranaten af op de Serviërs die zich hadden verzameld bij de woningen van de Kosovo-Albanezen, die in een konvooi van pantservoertuigen terugkeerden. Enkele honderden Kosovo-Albanezen waren vorige maand uit hun huizen gevlucht tijdens rellen in de stad. Aan Servische kant raakten gisteren vier mensen lichtgewond door exploderende traangasgranaten. Volgens een woordvoerder van de VN-politie was van Servische zijde op het konvooi geschoten.

De terugkeer van de etnische Albanezen werd gezien als een belangrijke test van de wil van de NAVO en de VN om het hoofd te bieden aan het Servische verzet tegen die terugkeer. Gevraagd of de terugkeer vandaag zou doorgaan, antwoordde de VN-bestuurder voor Noord-Kosovo, Mario Morcone, gisteren: ,,Ik denk van niet.'' De Franse commandant van de KFOR-troepen in de stad, generaal Pierre de Saqui de Sannes, zei dat Albanezen die vrijwillig wilden terugkeren, zouden worden begeleid: ,,Ik ga niemand dwingen om terug te keren.'' De Franse generaal zei dat het etnische geweld snel afgelopen moet zijn en dat de aanwezigheid van veel KFOR-troepen niet lang kan voortduren.

Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei gisteren dat het geweld in Kosovo nog steeds onacceptabel groot is en dat de situatie ver verwijderd is ,,van tolerantie, laat staan verzoening''. Annan schreef dit in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad. Maandag brengen het hoofd van de VN-missie in Kosovo, Bernard Kouchner, en de KFOR-commandant generaal Klaus Reinhardt verslag uit aan de Veiligheidsraad.

De VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR nam gisteren afstand van de actie van KFOR om de Albanezen naar hun huizen terug te brengen. UNHCR verklaarde dat de operatie te vroeg kwam en dat ,,veiligheid veel meer is dan fysieke bescherming''. (Reuters, AP)