Vitesse wint eerste thuisduel zonder Aalbers

In een gespannen sfeer heeft Vitesse gisteravond met 2-0 gewonnen van Roda JC. Het was voor de Arnhemse ploeg de eerste wedstrijd in het Gelredome sinds het ontslag van Karel Aalbers. Uit protest tegen het beleid van hoofdsponsor Nuon, die verantwoordelijk was voor het vertrek van de voorzitter, kwam de harde supporterskern van Vitesse pas na tien speelminuten in het stadion. De voetbalfans zongen daarna protestliederen over de fel bekritiseerde geldschieter.

De wedstrijd tegen Roda JC werd overschaduwd door de financiële perikelen bij Vitesse die Aalbers heeft veroorzaakt. Een woordvoerder van Nuon verklaarde eerder deze week dat de voetbalclub het grootste deel van de schuld van zestig miljoen binnen twee jaar moet aflossen. Trainer Koeman vreesde daarom dat Vitesse gedwongen is belangrijke spelers te verkopen. De oud-international werd een paar maanden geleden door Aalbers naar Arnhem gehaald. De toenmalige voorzitter beloofde Koeman nog gouden bergen. Hij kreeg toestemming de selectie op vier plaatsen te versterken.

Geschrokken van de berichten over een dreigende uitverkoop eiste Koeman deze week een tweede gesprek met de bestuurlijke top van Nuon. Na afloop van de wedstrijd tegen Roda JC zei de coach toch weer vertrouwen te hebben in de toekomst van de club. ,,Ik heb een telefoontje van directeur Swelheim van Nuon gehad. Ik ga er nog steeds van uit dat Vitesse volgend jaar sterker wordt'', zei Koeman gisteravond.

De competitiewedstrijd tegen Roda JC was een voorbode van het komende duel tussen beide clubs in de halve finale van nationale bekertoernooi. Door de overwinning van gisteravond behoudt Vitesse uitzicht op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Roda JC zakte terug naar de middenmoot in de eredivisie. De doelpunten van Vitesse kwamen op naam van Kreek (uit een vrije trap) en Sikora. Zij scoorden beiden in de tweede helft.

Koeman was niet tevreden over het spel van Vitesse maar wel content met de uitslag. Hij zei te hopen dat zijn spelers de komende weken minder geplaagd worden door spanningen. Vitesse speelt pas over veertien dagen weer een competitiewedstrijd. ,,Deze zege biedt perspectief'', zei Koeman.