Van der Hoop hoopt te oogsten

Van der Hoop Effectenbank denkt in 2000 te kunnen oogsten wat zij in het magere beursjaar 1999 heeft gezaaid. Dat zaaien heeft onder meer sterk betrekking gehad op het aantrekken van nieuwe mensen, vaak van concurrenten als MeesPierson. De nieuwelingen nemen veelal ook klanten mee, zo zei bestuursvoorzitter S. van Hooijdonk gisteren tijdens een toelichting op de winstcijfers die een ruime halvering hebben ondergaan.

Vorig jaar ging het aantal personeelsleden van Van der Hoop omhoog van 71 naar 92. Dit jaar kan dat verder oplopen naar 135 man. Van Hooijdonk was er trots op dat het aantrekken van personeel zo goed lukt, want de krappe arbeidsmarkt heeft de wereld op zijn kop gezet. ,,Vroeger moest een sollicitant goed uitleggen wat hij te bieden had, nu hebben zij vier aanbiedingen op zak bij binnenkomst en moeten wij omstandig uitleggen, waarom ze het beste bij ons terecht kunnen'', aldus Van Hooijdonk.

De winst van Van der Hoop zakte vorig jaar ten opzichte van het erg goede 1998 met bijna 60 procent naar 3,4 miljoen gulden. Vooral het ,,teleurstellende beursklimaat'' was daar debet aan. Van der Hoops adviezen aan de klant waren volgens het beursbedrijf navenant aan het beursklimaat.

Intussen is er veel geïnvesteerd, onder meer in activiteiten die niet sterk provisiegebonden zijn. Van Hooijdonk noemde expansie in het vermogensbeheer en het beheer van opties voor topmensen van op de beurs genoteerde bedrijven.

Van der Hoop is erg optimistisch voor 2000, temeer omdat ook de beurs weer meewerkt. De provisie-inkomsten over de eerste twee maanden liggen beduidend boven die van dezelfde maanden van 1999. Het bestuur gaat dan ook uit van een aanmerkelijke verbetering van de winst dit jaar. Beleggers waren gisteren nauwelijks geïmponeerd: het aandeel sloot een dubbeltje lager op 9 euro. (ANP)