Tsjechië beschermt telecombedrijf

Het Tsjechische parlement heeft gisteren een nieuwe telecommunicatiewet goedgekeurd die de dominante positie van het voormalige staatsbedrijf Cesky Telecom de komende twee jaar in stand houdt ten opzichte van de concurrentie. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat.

De overheid in Praag is van plan binnenkort zijn meerderheidsbelang van 51 procent te verkopen in het telecombedrijf, dat tot eind dit jaar een monopolie heeft over lange afstands- en internationaal telefoonverkeer. De nieuwe wet vertraagt de start van een aantal diensten, waaronder de toegang van concurrenten tot Cesky Telecoms netwerk. Zo kunnen klanten pas vanaf eind 2002 naar een ander telecombedrijf over stappen zonder dat daarbij nieuwe telefoonlijnen aangelegd moeten worden. KPN en Swisscom hebben een minderheidsbelang van 27 procent in Cesky Telecom via hun joint venture Telsource. (Bloomberg)