Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met de VVD-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries over overloopgebieden en traagstromende rivieren die een mogelijk gevaar voor ons land vormen. Ned.3, 12.07-13.02u.

Lopende zaken. Aandacht voor de vraag of medische experimenten met menselijke embryo's toelaatbaar zijn. Verder een reportage over illegale visvangst. Ned.3, 21.45-22.25u.

DOCUMENTAIRES

Tragödien der Technik. Eerste aflevering van een serie over de zoektocht naar nieuwe energiebronnen. Er zijn veel successen geboekt, maar er zijn ook veel ongelukken gebeurd. ZDF, 19.30-20.15u.

Panorama. Driekwart van de vrouwen in Pakistan woont op het platteland en ontbeert elke vorm van vrijheid. Wie in opstand komt tegen de vastgelegde gedragscode, loopt de kans vermoord te worden. Ondertussen gaan de mannen er prat op de familie-eer gezuiverd te hebben. Canvas, 20.30-21.15u.

OverLeven. Volgens een aantal Amerikaanse wetenschappers is het in de toekomst mogelijk dat mensen op de maan leven. Canvas, 21.15-22.00u.

MUZIEK

Paradisolife: Poptalent ontmoet Metropole Orkest. Optredens van actrice, toetseniste, columniste en violiste Ellen ten Damme en de zanger Jasper Steverlinck van de Belgische band Arid het het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. Ned.3, 19.33-20.15u.

PRAATPROGRAMMA

Van de Schoonheid en de Troost. Psychologe en geheugendeskundige Elizabeth Loftus wil het in het gesprek met Wim Kayzer niet over haar moeder hebben. ,,Niets anders dan verdriet.'' Ned.3, 23.00-0.10u.

KUNST

NPS dans: Bardo 010. Dansfilm gebaseerd op het Tibetaanse dodenboek. Bardo is de fase tussen leven en reïncarnatie en verbeeldt de reis langs paden van licht en door dichte landschappen van kennis en verschrikkingen. Choreograaf Virpi Pahkinen danst zelf de insekt-achtige solo voor ze verandert in een ademtocht op de wind. Ned.3, 15.47-16.10u.

De Plantage. Gesprek met directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs en diverse critici van zijn beleid onder wie NRC-redacteur Hans den Hartog Jager, oud-directeur van het Groninger Museum Frans Haks en directeur van De Appel Saskia Bos. Gastrecensent is Jan Pronk, minister van VROM. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up: Picasso. Eerste aflevering van een tweeluik over het werk en leven van de Spaanse kunstenaar Picasso, die gefascineerd was door stierengevechten en duiven. Aflevering: De jaren 1881-1935. Onder andere over de invloed van de bizarre zelfmoord van Carlos Casajemas, Picasso's beste vriend. Ned.1, 18.38-19.31u.

Cultuursteden. Zevendelige serie over de Europese steden die in 2000 tegelijkertijd culturele hoofdstad zijn, begint vanavond met Brussel. Canvas, 22.00-22.30u.

Marlene – Eine Diva aus Deutschland. Portret van diva en actrice Marlene Dietrich, die zich destijds openlijk uitsprak tegen het nazi-regime en Amerikaans staatburger werd. ZDF, 22.45-23.30u.

FILM

Batteries Not Included (Matthew Robbins, 1987, VS). Familiefilm waarin schattige ufootjes hulp bieden aan de door een projectontwikkelaar belaagde bewoners van de New-Yorkse Lower East Side. Met Hume Cronyn en Jessica Tandy als bejaarde echtelieden. RTL4, 13.30-15.20., onderbroken door reclame.

. Die Salzmänner von Tibet (Ulrike Koch, 1997, Zwitserland). Kalme documentaire over Tibetaanse nomaden die elk jaar afreizen naar de zoutmeren in de Himalaya. Het werk van de zoutmannen, zo verweven met het boeddhistische geloof, lijkt bijna geen werk meer, maar kunst. Ned.3, 13.59-15.47u.

The Colony (Rob Hedden, 1995, VS). Thriller waarin een gezin verhuist naar een wijk waar elk geweld is uitgebannen, maar al snel ontdekt dat er zich sinistere dingen afspelen. SBS6, 14.10-15.50u., met reclame.

Boatniks (Norman Tokar, 1970, VS). Lichtgewicht familiekomedie waarin overbelaste kustwacht juwelendieven te grazen neemt. BBC1, 16.05-17.45u.

She-Devil (Susan Seidelman, 1989, VS). Uitmuntende Meryl Streep voor het eerst in een komische rol in even voorspelbare als moralistische verfilming van roman van Fay Weldon door regisseuse van Desperately Seeking Susan. Deugdzame huisvrouw Roseanne Barr neemt meedogenloos wraak op haar overspelige echtgenoot Ed Begley jr. en diens minnares Streep. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Away All Boats (Joseph Pevney, 1956, VS). Kapitein van oorlogsschip bereidt zijn onervaren mannen voor op de slag in de Stille Zuidzee. Let op Clint Eastwood die vlak voor het einde voorbijflitst. BBC2, 21.00-22.50u.

Casualties (Alex Graves, 1996, VS). Ridicule plotwendingen in thriller waarin een vrouw haar sadistische echtgenoot ontvlucht, maar tijdens een kookklasje in handen valt van een nog grotere psychopaat. Veronica, 21.30-23.15u., met reclame.

One Fine Day (Michael Hoffman, 1996, VS). Koddige romantische komedie. Journalist George Clooney en architect Michelle Pfeiffer ontmoeten elkaar bij toeval voor de schoolpoort waarna ze besluiten om in wisselbeurten op elkaars kroost te passen. De film probeert de schijn op te houden dat ze niet bij elkaar passen, maar de kijker weet wel beter. Fox, 22.00-0.00u., onderbroken door reclame.

Urban Safari (Reto Salimbeni, 1995, Zwitserland). Sympathieke komedie waarin werkneemster tegen de baas van haar man bluft dat ze op safari gaat, maar vervolgens moet boeten voor haar leugens. ZDF, 23.30-0.55u., tweetalig.

Le Journal du Séducteur (Danièle Dubroux, 1995, Frankrijk). Bescheiden komedie drijft soepele spot met intellectuele verdwazing en amoureuze strategieën in eigentijds Parijs. Psychologiestudente Chiara Mastroianni valt voor filosofie-student Melvin Poupaud die over een betoverend boek van Kierkegaard beschikt. ARD, 23.35-1.10u., tweetalig.

That Championship Season (Jason Miller, 1982, VS). Broddelige verfilming van Jason Millers Pulitzerprijswinnende toneelstuk over reünie van een basketballteam. Met Robert Mitchum en Bruce Dern. Maandag, SBS6, 14.15-16.15u.

En nagesynchroniseerd: Il Corsaro Nero (Sergio Sollima, 1976, Italië/Spanje), ZDF, 14.25-16.00u.; L'Horoscope (Jean Girault, 1978, Frankrijk). ZDF, 1.00-2.25u.; King Solomon's Mines (Compton Bennett, 1950, VS). ARD, 15.05-16.45u.; Cimarron (Anthony Mann, 1960, VS). ARD, 1.35-3.45u..