Column

Maxim@pampa.nl

Of je Belgische collega Mathilde zwanger is? Geen idee. Als het waar is heeft ze wel gevoel voor humor. Terwijl zij met haar Flipje door Gent liep, demonstreerden allerhande republikeinen tegen de monarchie. En zij maar vrolijk naar de troonopvolger in haar buik wijzen. Dat zijn de grappen waar ik van hou. Maar dat is dus je voorland. Je hoeft als prinses maar kriebel aan je navelpiercing te hebben of het volk is in rep en roer. Je wordt als koningin veel meer dan een bekende Nederlander.

Toch heeft dat ook zijn voordelen. Zo las ik afgelopen week dat je dan Bekende Nederlanderkorting op je auto kunt krijgen. Dat begrip ken ik sinds afgelopen week de iets te dure Chrysler van onze Bram in het nieuws kwam. Het schijnt dat onze ministers al jaren zeuren om zo'n korting. Waarom ze korting willen? Omdat ze met hun auto nog wel eens op televisie komen. Ja lieverd, van zo'n land word jij koningin. Ministertjes, die met autodealers in kantoortjes verdwijnen om een dusdanige korting te krijgen zodat hun autootje toch binnen de norm blijft. Is het lief of niet? Dit is zo verschrikkelijk Hollands. Alleen daarom al zou ik het baantje van koningin weigeren als ik jou was.

De Pepertjes zijn ook weer volop in het nieuws. Neelie bijt deze week in Elsevier heftig keffend van zich af en legt uit waarom het ministerie haar ticket (5400 gulden) naar de Antillen (ik herhaal: naar de Antillen!!!) moest betalen. Als ik vierenvijftighonderd gulden aan een vakantie wil uitgeven, moet ik eerst ƒ13.500,- bruto verdienen. Dus eigenlijk moet je de familie gewoon een naheffing van 8100 gulden sturen.

Ze is de bonnetjeshetze beu en dreigt naar het buitenland te verhuizen. Ze zoeken alleen nog iemand die de tickets wil betalen. Het vertrek van de familie lijkt me een mooi beeld: Bram staat als een Jon Dahl Tomasson met zijn vinger omhoog in de vertrekhal en Neelie kijkt als je schoonmoeder in het land van Haider!

Waar zullen ze heen vluchten? België? Zou ik niet doen. Daar zitten alle Nederlanders in en om Brasschaat in hun zwaarbewaakte villa's te rillen van angst of ze niet overvallen worden. Marbella? Voor je het weet zit je op een avond in een restaurant en komt Karel Aalbers met zijn vrouw binnen. Dat gun je ook niemand. Dus toch maar de Antillen? Maar dan woon je niet in het buitenland. Bram en Neelie worden daar wel meteen ereburgers vanwege het feit dat ze ooit hun vakantie uitstelden om de geplaagde eilanden te redden van de ondergang. Misschien gaan ze net als Evert van Benthem naar Canada of als Maradona naar Cuba. Daar schijnt het ook heerlijk te zijn.

Of het nou zoveel beter is in het buitenland weet ik niet. Ik zeg dit omdat ik afgelopen donderdag uit nieuwsgierigheid naar Turijn ben afgereisd om Juve te zien spelen tegen Celta de Vigo. Wat een treurnis. Ik zag een griepwedstrijd in een steenkoud en leeg Stadio delle Alpi en kreeg een raar medelijden met Van der Sar en Edgar Davids. `Dus dit is nou dat buitenlandse, goedbetaalde avontuur', mompelde ik zachtjes in mijzelf. De wedstrijd was vreselijk, Juve was bedroevend, Celta nog erger en het was zo verschrikelijk sfeerloos dat ik voor het eerst van mijn leven naar de Arena zat te verlangen. Nee lieve Maxim@, volgens mij is Nederland zo slecht nog niet. Waarom ik opeens die saaie UEFA-Cupwedstrijd erbij sleep? Ik schrijf daarover zodat ik dan mijn vakantie af kan trekken. Mijn gezin is in de buurt van Turijn namelijk aan het skiën en ik had nog geen mogelijkheid gevonden om mijn reis- en verblijfskosten te declareren cq. af te trekken.

`Ik schrijf er wel over', zei ik tegen mijn vrouw. Waarop zij vroeg: `Wordt er op de Antillen nooit gevoetbald?'

`Alleen in jouw vakantie', sprak ik bezorgd.

En voor ik het vergeet te vertellen: wij zijn met de Volvo! Een Volvo 940 Stationcar en daar kan je heel veel bagage in kwijt. Het is echt een heerlijk karretje. Echt een fijne auto voor het hele gezin!