Literatuur

Deel zes van de zevendelige romancyclus waarin J.J. Voskuil gestalte geeft aan zijn alter ego Maarten Koning, hoofd van de afdeling Volkscultuur van het A.P. Beerta-instituut. De man die zichzelf grond in boorde, is ondanks zichzelf in zijn werk gaan geloven en gaat daar zelfs prat op.

Voskuil [bewijst] zich opnieuw ...als de chroniqueur van de kleine schaamte over de eigen verlegenheid en ontroering, zijn uiterlijk, eigendunk, xenofobe opwellinkjes en andere `rechtse' gedachten. Achter de kleine schaamte gaat een grote radeloosheid schuil. [...] Afgang is weer meesterlijk, spannender dan het af en toe wat trage voorgaande deel, beklemmend en hilarisch en in al zijn eenvoud schitterend geschreven. Elsbeth Etty, 3 maart 2000.

Uitg. Van Oorschot, 709 blz. ƒ99,– (geb.), ƒ69,– (ing.)