Kok: cocaïne in postzak zeer ernstig

Premier Kok vindt de ontdekking van cocaïne in de diplomatieke post uit Suriname `een zeer ernstig voorval'. Hij eist van de Surinaamse ambassadeur een sluitende verklaring wil het voorval geen gevolgen hebben.

De ambassadeur, E. Azimullah, is daarover eerder deze week al ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat Nederland in geen geval de betrekkingen met Suriname door de cocaïnevondst zal laten beïnvloeden omdat daar de `vele arme mensen' de dupe van zouden worden.

In Suriname is een medewerker van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) gistermiddag door de politie verhoord. Dit meldt het avondblad De West. De man zou dinsdag in Paramaribo de diplomatieke postzakken hebben meegenomen. President Wijdenbosch heeft gisteren onderzoek ingesteld op het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken om te achterhalen wie de cocaïne in de diplomatieke postzak heeft gestopt. In politieke kringen in Suriname wordt gezegd dat de smokkel een truc is om de regering-Wijdenbosch in diskrediet te brengen.

Wijdenbosch en zijn voormalige adviseur en vriend, oud-legerleider Desi Bouterse, zijn sinds een jaar gebrouilleerd. Vorige week richtte Wijdenbosch een nieuwe partij op: Democratische Nationale Platform 2000. Hij is daarmee definitief uit de NDP gestapt waar Bouterse als partijvoorzitter de scepter zwaait. Bouterse, die in Nederland is veroordeeld wegens drugsmokkel, liet eerder deze maand weten dat hij president wil worden en als lijsttrekker van de NDP de verkiezingen ingaat. Op 25 mei gaan de Surinamers naar de stembus.

Ambassadeur Azimullah zei gisteren dat ,,enkele Surinaamse diplomatieke tassen in verkeerde, gevaarlijke handen zijn terechtgekomen.'' Hij wees erop dat zijn ambassade nog maar sporadisch gebruik maakt van diplomatieke tassen. De communicatie met Pararmaribo verloopt via Internet en goederen worden meestal door ambtelijke missies meegenomen. Azimullah zegt nu ook niet vooraf, zoals te doen gebruikelijk, te zijn verwittigd door Paramaribo.

De vondst van de cocaïne in de diplomatieke postzakken is toeval, aldus de Haarlemse officier van Justitie Th. Bot. Eén van de twee zakken zou op de grond zijn gevallen. Toen er wit poeder uitviel, is nader onderzoek ingesteld. Het bleek cocaïne te zijn. Diplomatieke post wordt nooit gecontroleerd.