Index in februari wint

In februari deden de beurzen het goed in Europa en speciaal ook in Nederland. Maar de winst is het gevolg van koersstijgingen van slechts een klein aantal bedrijven (Philips, KPN!).

Beheerders van beleggingsfondsen vinden het kennelijk moeilijk om in te schatten welke koersen het meeste potentieel in zich hebben. In februari steeg de Amsterdamse index met 11 procent, maar alle 16 beursgenoteerde aandelenfondsen in de categorie `Nederland' uit het volledige overzicht van Nyfer bleven achter bij de index. In januari daalde de Amsterdamse index met 9 procent, maar toen wisten veertien van de zestien beursgenoteerde Nederland-fondsen de schade te beperken en minder te dalen dan de index.

Cijfers over langere perioden bevestigen het beeld: de beursgenoteerde fondsen die beleggen in Nederlandse aandelen doen het in een stijgende markt allemaal slechter dan de index, maar in een dalende markt slagen ze er vaak in om het relatief `beter' te doen dan de index door minder te verliezen.

Maar bekijk het van de optimistische kant: de markt in Amsterdam is kennelijk efficiënt en de insiders beschikken niet over meer informatie dan U en ik, wanneer zestien professionele beheerders er geen van allen in slagen om te raden welke koersen op het Damrak in een willekeurige februarimaand het meest omhoog gaan.