Honderd procent

Het uitzonderlijk sterke Forbo-Krommenie Internationale Viertallentoernooi zit er weer op. Plaats van handeling was, zoals ieder jaar, het Scheveningse Kurhaus Hotel, waar de mondiale bridge-elite het afgelopen weekend elkaar eens stevig aan de tand voelde. Het viertallentoernooi (64 teams) viel ten prooi aan Canada, dat zich in de laatste wedstrijd nog een kleine nederlaag kon permitteren tegen naaste concurrent Rusland. Als derde en tevens als beste Nederlands team eindigde Modalfa 1 (Leufkens-Westra en De Boer-Muller). Tussendoor werd ook gespeeld om de Forbo-Krommenie Nations Cup, een invitatietoernooi exclusief voorbehouden aan vier van de beste bridgelanden ter wereld. De Nations Cup werd dit jaar voor het eerst gewonnen door Nederland (De Boer-Muller en Jansen-Westerhof). Dat geeft de burger moed in de aanloop naar de Olympiade in Maastricht. Italië, China en de Verenigde Staten werden op grote achterstand gezet. Vooral de manier waarop Oranje uitpakte, deed de harten van de fans sneller kloppen. In de wedstrijd tegen China waren Bauke Muller en Piet Jansen, twee van 's werelds meest begenadigde afspelers, bijzonder op dreef. Eerst een instructief spel van Bauke Muller:

Oost gever Noord

OW kw.

♠ H 6 4

♡ 9 7 4 2

♦ A V B

♣ A 6 2

West

Oost

♠ B 7 5

♠ V 10 8 3

♡ H V B

♡ 6

♦ H 7 5

♦ 10 9 6 4 3 2

♣ V 10 8 3

♣ 9 7

Zuid

♠ A 9 2

♡ A 10 8 5 3

♦ 8

♣ H B 5 4

In zijn wedstrijd tegen Italië speelde de Amerikaanse Bermuda Bowl-winnaar Paul Soloway 4♡. West startte met ♡H voor het aas. De Amerikaan speelde harten op de keeper, waarna een derde hoge harten volgde. Na het schoppenvervolg probeerde de leider eerst een vierde klaveren te ontwikkelen. Daarop zou een schoppenverliezer moeten verdwijnen. Toen dat niet lukte, verliet Soloway zich op de troefsnit in ruiten: ruiten naar het aas en ♦V door laten lopen (schoppentje weg). Toen west ♦H mocht maken was het contract down. Toch niet slecht gespeeld, want de leider had al met al een maakkans meegenomen van zo'n 84 procent. In de wedstrijd tussen Nederland en China zat Fu Zhong als zuid in hetzelfde contract en ging op vergelijkbare wijze down.

Op de andere tafel speelde Bauke Muller eveneens 4♡. Hij dook de uitkomst van ♡H een rondje. De nagespeelde hartenhonneur nam Muller wel, die vervolgens ruiten naar de vrouw speelde. Op ♦A verdween een schoppen, zodat de leider alleen nog een klaveren afgaf: 4♡ contract. De speelwijze van Bauke Muller is vrijwel honderd procent. De finesse zit hem in het feit dat oost best ♦H had mogen maken: oost speelt een willekeurige kaart terug; op ♦A verdwijnt een schoppen en op ♦V een klaveren. Vervolgens gaat het ♠A, ♠H en schoppen getroefd, waarna west met de derde troef aan slag wordt gebracht. West kon nu kiezen: in de klaverenvork of in de dubbelrenonce spelen. Schitterend. Dan Piet Jansen:

Oost gever

Noord

NZ kw.

♠ H V 9 5

♡ A 4

♦ H B 8

♣ A V 8 6

West

Oost

♠ A

♠ B 10 6 4

♡ B 8 6 5

♡ H 10 9 7 3 2

♦ A 10 7 6 5 4

♦ V

♣ B 9

♣ 10 3

Zuid

♠ 8 7 3 2

♡ V

♦ 9 3 2

♣ H 7 5 4 2

Op beide tafels speelde oost 5♡ als redding tegen het door NZ geboden 4♠. De schoppenmanche gaat overigens down op een paar ruitenaftroevers. De Chinese leider kreeg schoppen uit voor het aas. Hij sloeg ♦A, troefde een ruiten, troefde een schoppen, troefde nog een ruiten en nog een schoppen. Nu volgde een inmiddels hoge ruiten uit de dummy, waarop oost zich ontdeed van een klaveren. Zuid troefde met zijn secce vrouw en speelde klaveren na voor het aas van zijn partner. Troefaas vormde de downslag. Op de andere tafel kreeg de Nederlandse oost, Piet Jansen, ook schoppen uit. De Groninger speelde in slag twee evenwel een kleine harten van tafel en toen noord slaperig het viertje bijspeelde, zette Jansen troefheer. Hierna leidde de ruiten/schoppen cross-ruff tot een vrije ruiten, waarop een klaverenverliezer kon worden weggepoetst uit oost. Elf slagen en twaalf mooie imps voor Nederland.

    • Jan van Cleeff