Hollands Dagboek: Paul Heidanus en Froukje Croeze

Froukje Croeze (28) en Paul Heidanus (34) werken bij de politie Groningen, die deze maand in het nieuws kwam met het hoge ziekteverzuim door geweld tegen agenten. Zij woont alleen met haar konijn. Hij is getrouwd.

Woensdag 23 februari

Paul: Om 08.00 begonnen met het ontmantelen van een hennepkwekerij. Voor tienduizenden guldens aan materiaal in beslag genomen.

Afgelopen zondag werd een FC Groningen-supporter aangehouden omdat hij een trottoirtegel had gegooid naar een politievrouw te paard. Zowel de collega als het paard werd geraakt, maar geen van beide hield er geen letsel aan over. Ik verhoor de verdachte van poging tot zware mishandeling. Hij bekent de tegel te hebben gegooid en veel spijt te hebben, getuige zijn excuusbrief: `Ik hoop dat u het mij kunt vergeven. Geef uw paard maar een knuffel van mij!' Vandaag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Afgelopen maandag vond een steekpartij plaats vlakbij het Noorderplantsoen. Het slachtoffer werd in de hals gestoken. Volgens de behandelend arts heeft hij enorme mazzel gehad: zijn halsslagader was bijna geraakt. Met een collega hoor ik de verdachte. Hij geeft toe in gevecht te zijn geraakt met het slachtoffer, maar ontkent gestoken te hebben.

De FC Groningen-supporter was in eerste instantie voor tien dagen in bewaring gesteld, maar de rechter-commissaris vindt dat hij onder strikte voorwaarden vrijgelaten mag worden. Daar kan ik goed mee leven, omdat zijn vaste baan in gevaar kan komen. Bovendien maakt hij een oprechte indruk. De stenengooier is zo blij dat ik ook een knuffel van hem krijg.

Froukje: Vandaag kom ik uit de nachtdienst. 's Avonds is er een vergadering met de dirigent van het harmonieorkest Patrimonium, waarin ik speel. We overleggen welke muziekstukken er de komende tijd gespeeld zullen worden.

Donderdag

Froukje: 07.00. Rondje binnenstad. Ook in de vroege ochtenduren hebben we het al druk met het schrijven van parkeerbonnen. In de openbare bibliotheek is een man op heterdaad betrapt op het downloaden van kinderporno. De man meegenomen naar het bureau. We roepen de hulp in van een speciaal team van ZGC (Zwaar Georganiseerde Criminaliteit), en mogen in de woning van de verdachte kijken. Een computer en floppy's worden in beslag genomen.

Paul: 08.00. Mijn laatste dag in het crimeteam, waar ik vanaf medio november heb gewerkt, en dat steekpartijen, inbraken, drugszaken en overvallen behandelt. Het is een zeer drukke periode geweest: de ene zaak was nog niet af of de andere diende zich aan.

Vandaag moet ik het proces-verbaal van voorgeleiding over die steekpartij opmaken. Dat is al snel een paar uurtjes werk.

Vrijdag

Froukje: Vandaag ben ik vrij, blij dat ik kan uitslapen. 's Middags lekker de stad in met een vriendin. Nadat we bijna de stad hebben leeggekocht, lekker gegeten.

Paul: Eindelijk een vrije dag. Bijtanken dus. In de middag werk ik aan mijn werkstuk over `de nieuwe economie'. Ik volg namelijk de HBO-opleiding `Journalistiek en Communicatie' in deeltijd. Vanwege de krokusvakantie hoef ik niet naar college. 's Avonds met m'n vrouw uit eten in Zeegse.

Zaterdag

Froukje: 07.00. Melding: op straat heeft iemand een klap gekregen. Ter plaatse worden we aangesproken door een man. Hij heeft een bril gevonden, dat wilde hij alleen even doorgeven. De meldkamer vertelt een ander verhaal. De man van de bril heeft net bij de buurman aangebeld, hem in het gezicht geslagen, diens bril afgepakt en is weggerend. De buurman is blij dat hij zijn bril terug heeft, en wil geen aangifte doen. Hij neemt wel contact op met de huurbaas. De man veroorzaakt meer problemen.

Oliespoor in de Poelestraat. Meerdere fietsers onderuit. De gemeente mag het komen schoonspuiten, want het is glad.

Op aanwijzing van een verdachte kunnen we de eigenaar achterhalen van een gestolen fiets. Als we hem melden dat zijn fiets vannacht bijna voor een tientje werd verkocht, zegt hij: ,,Ach, mijn fiets was toch niet meer waard.'' Als wij de moeite niet hadden genomen om de eigenaar te vinden, was er waarschijnlijk nooit aangifte gedaan en hadden wij de dader moeten laten gaan.

Aanrijding bij de Essopomp. Een kop-staartaanrijding met vier auto's. Het letsel valt mee.

Paul: Overdag gewerkt aan mijn werkstuk, en op visite geweest bij een vriendin. 's Avonds voor de buis gehangen. Daarna nachtdienst met collega Fred. We worden naar een zware echtelijke ruzie in het Oosterpark gestuurd. Blijkt dat de man zijn vrouw eerder op de dag uit de woning heeft gezet. Reden: hij vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met de buurman. Zijn vrouw komt laat in de avond met de betreffende buurman om een en ander uit te praten. Als de man dat niet wil, trapt de buurman de voordeur in, waarna er klappen vallen. Alle betrokkenen hebben te diep in het glaasje gekeken, waardoor een effectieve bemiddeling zinloos is. De vrouw zal de nacht elders doorbrengen.

Zondag

Paul: 00.35. Er zou in de Haddingestraat een meisje met hartklachten op straat liggen. Ter plaatse blijkt dat een jonge vrouw te veel rode wijn heeft gedronken. Omdat ze jaren geleden een hartoperatie heeft ondergaan, is ze voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Even later is er een massale vechtpartij bij discotheek `De Kruisweg' in Marum. De collega's vragen om assistentie. Met drie auto's in vijftien minuten naar Marum gescheurd. Ter plaatse blijkt de rust grotendeels weergekeerd. Het bleek te gaan om een vechtpartij tussen Groningers en Friezen.

De meldkamer in Groningen vraagt ons met spoed terug te keren. Op de Grote Markt zou het nu bonje zijn. Voordat we weer in de stad zijn, is ook in hartje Groningen de relatieve rust teruggekeerd.

Een jonge vrouw is op de Korreweg overvallen door een `junktype'. Onder bedreiging van een mes werd ze gedwongen haar geld te geven, waarna de dader het hazenpad koos. De vrouw in haar woning opgevangen. Ze was zeer onder de indruk en enigszins emotioneel.

De bewoners van een woning in de Noorderkerkstraat hebben twee inbrekers overlopen. Een zoektocht in de buurt bleef zonder resultaat.

Froukje: 15.00. Melding: Steen door een ruit, steen ligt nog binnen. Slachtoffer verwezen voor aangifte.

Melding: relatieproblemen. De man is het huis uit gevlucht. Zit nu bij familie. Hij wil alleen nog graag wat spullen en is bang dat zijn ex die bij het vuilnis zet of over het balkon gooit. Erik en ik maken een praatje met de ex, maar die verleent geen enkele medewerking.

Op dit moment wordt er een auto opengebroken, luidt de volgende melding, de getuige hangt nog aan de lijn. Hij heeft de verdachte uit het oog verloren. Signalement is vaag. Junk-type, zwarte jas en een rugzak. In de omgeving rondgekeken, we treffen wel een auto met ingeslagen ruit aan, maar geen dader.

Een collega in burger meldt dat hij zojuist een bekende van ons op heterdaad heeft betrapt bij een auto-inbraak. Hij is de verdachte kwijtgeraakt, maar kent zijn naam en weet dat hij een donkere jas en rugzak draagt. Op een plein zie ik nog net een man met dit signalement onder een poort door lopen. Erik springt uit de auto en benadert het gebouw van de achterzijde. Ik rijd naar de voorzijde en loop daar verder. Om het hoekje tref ik de verdachte aan. Hij schrikt, was net zijn buit aan het bekijken. Mogelijk pleegde hij ook de andere auto-inbraak – het signalement komt overeen. Verdachte wordt ingesloten.

Opnieuw relatieproblemen. Ouders zijn uit elkaar en vader is het niet eens met de `nieuwe' opvoeding van zijn kind. De vader heeft een ruitje van de voordeur ingetrapt. Hij is onder invloed van alcohol en hevig geëmotioneerd. Verhaal van beide partijen aangehoord. Vader gaat steeds over de rooie als moeder zich niet aan de afspraken houdt. Hem meegenomen naar het bureau voor een gesprek. Hij gaat proberen een omgangsregeling te treffen. Na een kop koffie verlaat hij rustig het bureau.

Maandag

Paul: Nachtdienst. Er is een achtervolging gaande in het zuiden van de stad. Collega's zitten achter een gestolen Opel Kadett aan. Wij treffen kort daarna in de Barestraat de auto aan. Vreemd is dat het voertuig `koud' is en dat er dus niet mee gereden kan zijn. Een kwartier later treffen collega's weer een geparkeerde Opel Kadett aan met hetzelfde kenteken. Vreemd! Weer tien minuten later wordt een derde gestolen Opel Kadett aangetroffen. De auto's worden weggesleept en op sporen onderzocht. Goede vangst!

Een vrouw blijkt bij thuiskomst een afscheidsbrief plus rouwadvertentie van haar buurman te hebben gevonden. Met haar sleutel de woning van de buurman binnengegaan met een ernstig vermoeden. In een slaapkamer treffen we de man op de grond aan. Hij ademt en heeft hartslag. In de keuken treffen we lege strippen van een slaapmiddel aan. De ambulance brengt de man naar het ziekenhuis, en we kunnen de vrouw vertellen dat hij nog leeft.

Op verzoek van de zedenrecherche een man aangehouden in een woning in het Oosterpark. Hij wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn dochtertje van vijf. De aanhouding verliep zonder problemen.

Froukje: Nachtdienst. Samen met de andere collega's van de andere wijkbureaus verzamelen wij ons op het hoofdbureau voor het nachtappèl.

Dinsdag

Froukje: 0.00. We nemen een stukje buiten de stad mee in onze surveillance. Verdachte situatie. Er zit een man aan auto's te rommelen. De burgerpost gaat erheen om een kijkje te nemen. Op het moment dat er een surveillanceauto verschijnt, gaan de verdachten ervandoor in de gestolen auto. Er zijn dan verschillende surveillanceauto's ter plaatse. De verdachten rammen tijdens hun vlucht drie geparkeerde auto's. Na enkele meters komt de auto tot stilstand. De daders rennen weg richting spoor. Wij proberen ze klem te rijden. Op dat moment hebben andere collega's ze al te pakken. In de Ebbingestraat staat een wit busje fietsen in te laden. Snel ter plaatse maar niks meer aangetroffen.

Paul: De hele ochtend gewerkt aan het werkstuk en aan statistiek. Vooral dat laatste vak bezorgt me kopzorgen. 's Avonds met mijn oudste broer Peter naar de voetbalwedstrijd Lazio Roma-Feyenoord gekeken. Op tijd naar bed omdat mij morgen een ME-oefening wacht.

Woensdag 1 maart

Froukje: 23.00. Trammelant op de Grote Markt. De portiers hebben problemen met bezoekers van horecagelegenheden. Nadat verschillende keren is gevraagd of de herrieschoppers weg willen gaan, blijven ze vervelend. Hierop twee mannen aangehouden. Ze zouden de portiers hebben geslagen en bedreigd. Worden ingesloten en morgen verder verhoord. Onderweg naar het bureau spreken wij nog twee jongens aan die slingerend over de rijbaan fietsen. Zij blijken de ziekte van Heineken (dronkenschap) te hebben. Gelukkig zijn ze net op de plaats van bestemming.

Paul:In het kader van Euro 2000 moeten alle ME-groepen in de provincie Groningen diverse oefeningen draaien. Na een korte instructie moeten we een overall aantrekken en worden we om de beurt met benzine en een aansteker in brand gestoken: eerst de mouw, daarna het been en ten slotte de borst. We moeten dan zelf de brand doven. Na deze ervaring was het tijd voor het `echte werk'. De collega's van de Koninklijke Marechaussee gooien met molotov-cocktails. Een nuttige ervaring. Na de lunch de treinprocedure geoefend, om een coupé met lastige supporters te ontruimen.