`Haagse crèches ver onder de maat'

Een op de drie kinderopvangcentra in de gemeente Den Haag voldoet niet aan de kwaliteitseisen. De Haagse GGD heeft het afgelopen jaar zo'n honderdvijftig brieven met klachten naar opvangcentra gestuurd. Drie maal werd met een crèche met sluiting bedreigd, één keer is een opvangcentrum daadwerkelijk gesloten.

Dat zei hoofd toezicht kinderopvang M. Monné van de GGD in Den Haag gisteren in het VPRO-radioprogramma Argos. Volgens Monné trof de GGD in de opvangcentra vooral slechte begeleiding en hygiëne aan. Verder zijn de groepen vaak te groot en laten de accommodaties te wensen over. Het is volgens Monné weleens voorgekomen dat kinderen vermagerden, omdat zowel de ouders als het opvangcentrum dachten dat het kind elders te eten had gekregen.

Volgens wethouder J. Klijnsma (Volksgezondheid) van Den Haag is de kinderopvang in Den Haag niet slechter dan in andere plaatsen in Nederland. ,,Den Haag heeft goede inspecteurs, terwijl het daar in andere plaatsen vaak aan schort. Elke gemeente moet namelijk zelf invulling geven aan de controle op opvangcentra, dat kan veel eenduidiger.''

Klijnsma vindt dat staatssecretaris Vliegenthart van Welzijn meer aandacht moet besteden aan controle op de kinderopvangcentra. ,,Ze heeft toegezegd dat er snel een wet op de kinderopvang moet komen, die de wachtlijsten in de centra moet tegengaan. Dat is mooi, maar ik vind dat er vooral geïnvesteerd moet worden in de controle op die centra.''

Door de toegenomen vraag naar opvangcentra is er in Den Haag volgens Klijnsma een `wildgroei' aan centra ontstaan, waaronder veel particuliere ondernemingen. ,,Die hebben vaak hun eigen kwaliteitscriteria. Meestal zijn de eisen wel hoog, maar het is niet bevorderlijk voor het overzicht van de gemeente.''

De particuliere Stichting Kinderopvang Nederland (SKON), met zestig vestigingen één van de grootste opvangorganisaties van Nederland, vindt dat het toezicht op opvangcentra tekortschiet. ,,Elke gemeente werkt met eigen verordeningen. Bovendien zullen gemeentes nooit een kwalitatief slecht opvangcentrum sluiten, dat ze zelf financiert'', aldus een medewerker.